wtorek, 18 marca 2014

DROŻDŻOWY PLACEK Z DYNIĄ BEZ JAJEK




Ten piękny, żółty kolor ciasto zawdzięcza nie jajkom, ale dyni. Zachwyciło moją mamę do tego stopnia, że natychmiast poprosiła o przepis;) Jest delikatne, puszyste i niezbyt słodkie, dlatego zdecydowanie polecam polanie je słodkim lukrem. Użyłam mrożonego musu z dyni z moich jesiennych zapasów. Może i dynia jest jesiennym warzywem, ale kolorystycznie wspaniale wygląda na wiosennym stole. Jeśli więc również macie jej zapasy, nie wahajcie się ani chwili!

  • 500 g mąki pszennej
  • 170-200 g musu z dyni (ok. ¾ szklanki )
  • 50 g roztopionego masła
  • 50 g oleju
  • ¾ szklanki cukru
  • ¾ szklanki mleka
  • 35 g świeżych drożdży
  • aromat migdałowy lub waniliowy
Kruszonka:
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła

Mus z dyni: Aby przygotować mus z dyni, dynię pozbawioną nasion kroimy na większe kawałki i układamy na blaszce skórką do dołu. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 2000C na ok. 40-45 min, do momentu aż będzie miękka. Po tym czasie cały miąższ zeskrobujemy ze skórki i miksujemy. Do przygotowania ciasta potrzebujemy 170-200 g. Nadwyżki musu można przechowywać do kilku dni w lodówce, zamrozić lub zapasteryzować w słoikach do późniejszego wykorzystania.
Jeżeli chcemy przygotować tylko jedną porcję musu bezpośrednio do ciasta możemy też odpowiednią jej porcję obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę i rozgotować w ½ szklanki mleka z przepisu. 

Ciasto: Drożdże rozcieramy z ¼ szklanki mleka i 1 łyżeczką cukru. Odstawiamy do napęcznienia.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy rozczyn z drożdży, cukier, aromat, masło, olej i dynię z mlekiem. Wyrabiamy gładkie i sprężyste ciasto. Formujemy je w kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość ponownie lekko je wyrabiamy i przekładamy do keksówki o wymiarach 10 x 32 cm lub podobnej wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. 

Kruszonka: Mąkę, cukier i masło rozcieramy palcami do momentu powstania sypkiej kruszonki. 

Kruszonką posypujemy wierzch ciasta i odstawiamy je do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.
Piekarnik z termoobiegiem rozgrzewamy do 1700C i pieczemy placek na najniższym poziomie piekarnika przez ok. 30 minut.
Studzimy i polewamy lukrem przygotowanym z ¾ szklanki cukru pudru wymieszanym z kilkoma łyżkami gorącej wody.

W maszynie do pieczenia chleba:
Dodajemy składniki zgodnie z instrukcją, czyli najpierw płynne, potem sypkie i na koniec drożdże. Nastawiamy program do wyrabiania i pozostawiamy w nim ciasto do momentu wyrośnięcia. Następnie przekładamy je do keksówki i dalej postępujemy tak jak opisano powyżej.

Inspiracja: Opierałam się na przepisie znalezionym w gazecie „Przyślij przepis” z 2009 r.

7 komentarzy:

  1. witam serdecznie,ponieważ nie mam wagi może mogłaby mi pani tak objętościowo podać ile tego musu mieści się np. w szklance

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do tego przepisu potrzebujemy ok 3/4 szklanki musu z dyni. Pozdrawiam i życzę udanego wypieku!

      Usuń
  2. Dziękuję ciasto fantastyczne,szkoda że na dziś został tylko kawałeczek,bo dzisiaj jeszcze lepsze niż wczoraj.może ma pani jakiś sprawdzony przepis na zupę z dyni,ale taką delikatną dla dziecka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że ciasto smakowało. Z zupą niestety nie pomogę, bo nie gotuję dyniowej, z racji tego, że nikt jej u nas nie lubi. Może kiedyś zacznę eksperymentować z tym tematem i wtedy przepis opublikuję, ale póki co, dynia jakoś najbardziej pasuje nam w wersji słodkiej. Polecam np. placki z dyni na słodko - dzieci je uwielbiają. Miłego dnia!

      Usuń
  3. A bez termoobiegu ile trzeba piec?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez termoobiegu pieczemy tyle samo, czyli ok. 30 minut, jednak w nieco wyższej temperaturze. Piekarnik z tradycyjnym grzaniem góra-dół należy ustawić na 180 st.C

      Usuń