Dla miłośników cynamonu i suszonych moreli przygotowałam
typowo zimowy torcik. Cynamonowe blaty biszkoptu, lekko nasączone ponczem
rumowym, przełożone budyniowo-morelowym kremem. Smak bardzo oryginalny i
wyjątkowy, nieprzesłodzony, delikatnie orzeźwiający. Gorąco polecam!
- 6 jajek
- ¾ szklanki cukru
- 1 szklanka mąki
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżeczki cynamonu
- 250 g suszonych moreli
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 4 łyżki cukru
- 750 ml mleka
- 250 g miękkiego masła
- 30 g rumu
- sok z ½ cytryny
- 1 łyżka cukru
- suszone morele
- cynamon
Morele: Dzień wcześniej morele zalewamy szklanką gorącej
wody i zostawiamy na całą noc. Następnego dnia uzupełniamy ilość wody tak, aby wszystkie
morele były zanurzone i całość zagotowujemy. Trzymamy na małym ogniu ok. 5 minut,
a następnie morele odsączamy i miksujemy przy pomocy blendera na w miarę gładką
masę (możemy je też przetrzeć przez gęste sito).
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na
sztywno. Wciąż ubijając stopniowo dodajemy cukier i żółtka. Na samym końcu
wsypujemy przesianą mąkę, cynamon i kakao, mieszamy delikatnie szpatułką do
połączenia się składników. Masę przekładamy do tortownicy o średnicy 24 cm z
dnem wyłożonym papierem do pieczenia (boków niczym nie smarujemy). Pieczemy w
piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C przez ok. 40 min. Studzimy.
Krem: Budynie z 4 łyżkami cukru mieszamy w 250 ml
mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy. Wlewamy budynie i mieszając, gotujemy do
zgęstnienia. Studzimy.
Miękkie masło miksujemy na jasną, gładką masę i stopniowo,
po 1 łyżce dodajemy zimny budyń. Miksujemy do momentu, aż nie będzie żadnych
grudek. ¼ kremu odkładamy, a do pozostałej części dodajemy zmiksowane morele.
Miksujemy.
Do nasączania: Rum mieszamy z sokiem z cytryny i
cukrem. Dolewamy tyle przegotowanej wody, aby uzyskać pół szklanki płynu.
Wykonanie: Biszkopt przekrawamy na 3 krążki. Każdy z
nich nasączamy przygotowanym ponczem. Na paterze układamy pierwszy blat ciasta i
smarujemy połową kremu morelowego. Nakładamy drugi blat biszkoptu i smarujemy
pozostałą częścią kremu morelowego. Na górę kładziemy trzeci blat biszkoptu.
Wierzch i boki smarujemy odłożonym wcześniej kremem budyniowy. Dekorujemy
suszonymi morelami i cynamonem. Chłodzimy w lodówce.
Ciekawy ten krem :)
OdpowiedzUsuń