Przepis na tą babkę wycięłam kilka lat temu z magazynu
„Party” i bardzo często z niego korzystam. Jest to nasza ulubiona babka
czekoladowa - łatwa w przygotowaniu i zawsze się udaje. Krucha, mocno
czekoladowa, z bakaliami. Rewelacja!
- 150 g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki mleka
- 150 g miękkiego masła
- 150 g cukru
- 3 jajka
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka ciemnego kakao
- garść posiekanych orzechów laskowych
- garść rodzynek
- 50 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
- 2 łyżki masła
- płatki migdałów do dekoracji.
Czekoladę z mlekiem rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a
następnie lekko studzimy.
Miękkie masło ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Nie
przerywając mieszania dodajemy kolejno po jednym jajku, a następnie
przestudzoną czekoladę. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i
kakao. Dodajemy do masy razem z bakaliami i mieszamy do połączenia się
składników. Ciasto przekładamy do natłuszczonej blaszki i pieczemy w piekarniku
z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C przez 40 min. Wyjmujemy z blaszki i
studzimy.
Czekoladę z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej i polewamy
babkę. Dekorujemy płatkami migdałów.
- Jeśli chcemy pokryć polewą całą babkę ilość składników należy podwoić.
- Jeśli ktoś nie lubi bakalii może z nich całkowicie zrezygnować lub zastąpić innymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz