Aksamitny, śmietanowy sos pieczarkowy, który świetnie pasuje
do wielu dań mięsnych. Podaję go do klopsów, kotletów i dań drobiowych, choć
jest tak pyszny, że można go też jeść samodzielnie z kromką pieczywa. U mnie
tym razem towarzyszył kotletom mięsno-gryczanym. Pycha!
- 500 g pieczarek
- 1 duża cebula
- sok z ½ cytryny
- 1 szklanka bulionu drobiowego lub warzywnego
- ½ szklanki słodkiej śmietanki 30%
- 1 łyżka mąki
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
Cebulę kroimy w drobną kostkę, a pieczarki w plasterki. Na
patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, lekko szklimy cebulę i dodajemy pieczarki.
Całość skrapiamy sokiem z cytryny, mieszamy i podsmażamy przez ok. 10 min. Po
tym czasie pieczarki oprószamy mąką, mieszamy i podsmażamy przez 2-3 minuty, aż
mąka lekko zbrązowieje. Wlewamy bulion, energicznie mieszamy i zagotowujemy.
Wlewamy śmietanę i przez chwilę razem podgrzewamy. Nie zagotowujemy, aby nie zważyć śmietany. Dodajemy natkę pietruszki i
przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
mniam :)
OdpowiedzUsuń