wtorek, 4 lutego 2014

SOS PIECZARKOWY




Aksamitny, śmietanowy sos pieczarkowy, który świetnie pasuje do wielu dań mięsnych. Podaję go do klopsów, kotletów i dań drobiowych, choć jest tak pyszny, że można go też jeść samodzielnie z kromką pieczywa. U mnie tym razem towarzyszył kotletom mięsno-gryczanym. Pycha!

  • 500 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • sok z ½ cytryny
  • 1 szklanka bulionu drobiowego lub warzywnego
  • ½ szklanki słodkiej śmietanki 30%
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
Cebulę kroimy w drobną kostkę, a pieczarki w plasterki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, lekko szklimy cebulę i dodajemy pieczarki. Całość skrapiamy sokiem z cytryny, mieszamy i podsmażamy przez ok. 10 min. Po tym czasie pieczarki oprószamy mąką, mieszamy i podsmażamy przez 2-3 minuty, aż mąka lekko zbrązowieje. Wlewamy bulion, energicznie mieszamy i zagotowujemy. Wlewamy śmietanę i przez chwilę razem podgrzewamy. Nie zagotowujemy, aby nie zważyć śmietany. Dodajemy natkę pietruszki i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

1 komentarz: