wtorek, 4 lutego 2014

KOTLETY MIĘSNO - GRYCZANE




Mięso mielone połączone z kaszą gryczaną, stanowi bardzo zgrany duet. Kotlety mają oryginalny, ciekawy smak. Być może uda się je przemycić w jadłospisie osób nie przepadających za zdrową i wartościową kaszą. Dodatkowo zyskują jeśli podamy je w towarzystwie sosu pieczarkowego. Pomysł na takie zestawienie wypatrzyłam w gazecie, ale zrobiłam je całkowicie po swojemu. Wyszło pysznie i smakowicie!

  • 50 dag wieprzowego mięsa mielonego
  • ½ szklanki kaszy gryczanej (lub 1 woreczek)
  • 1 duża cebula
  • 2 jajka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz
Dodatkowo:
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

Kaszę gryczaną gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości. Studzimy.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na łyżce oleju. Studzimy.
Mięso mielone łączymy z kaszą, cebulą, jajkami i bułką tartą. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy i formujemy kotlety. Panierujemy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz