Mięso mielone połączone z kaszą gryczaną, stanowi bardzo
zgrany duet. Kotlety mają oryginalny, ciekawy smak. Być może uda się je przemycić w jadłospisie osób nie przepadających za zdrową i wartościową kaszą. Dodatkowo zyskują jeśli
podamy je w towarzystwie sosu pieczarkowego. Pomysł na takie zestawienie
wypatrzyłam w gazecie, ale zrobiłam je całkowicie po swojemu. Wyszło pysznie i smakowicie!
- 50 dag wieprzowego mięsa mielonego
- ½ szklanki kaszy gryczanej (lub 1 woreczek)
- 1 duża cebula
- 2 jajka
- 2 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
Kaszę gryczaną gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości.
Studzimy.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na łyżce oleju.
Studzimy.
Mięso mielone łączymy z kaszą, cebulą, jajkami i bułką
tartą. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy i formujemy kotlety.
Panierujemy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na
rumiano.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz