Chrupiąca, słodko-kwaśna i pełna witamin. Świetnie pasuje do
ryb, mięs drobiowych i wieprzowych. Jest dość uniwersalna i bardzo smaczna. Jedna
z naszych ulubionych. Polecam!
- 500 g białej kapusty
- 1 średnia marchewka
- 1 mała cebula
- 1 średnie jabłko
- sok z ½ cytryny
- ½ łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta pieprzu
Kapustę drobno szatkujemy i mieszamy z solą. Odstawiamy na
ok. 30 min. Po tym czasie mocno ją ugniatamy rękoma, aż zmięknie i puści sok, który odlewamy.
Jabłko obieramy, ścieramy na dużych oczkach tarki i
skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Jeśli pod ręką nie mamy cytryny użyjmy szczypty kwasku cytrynowego. Dodajemy do kapusty.
Marchewkę obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki.
Dodajemy do kapusty.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do
kapusty razem z olejem, cukrem i pieprzem. Mieszamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz