poniedziałek, 17 lutego 2014

PORZECZKOWY PRZEKŁADANIEC




Inspirując się popularnym w sieci porzeczkowcem przygotowałam jego własną wersję na kakaowym murzynku przełożonym masą z bitej śmietany i serka homogenizowanego. Blaty ciasta nasączone są domowym sokiem z czarnej porzeczki i dość grubo posmarowane dżemem porzeczkowym co daje nam wspaniały słodko-kwaśny smak całości. Ciasto łatwo się kroi i ładnie prezentuje. Polecam!

Ciasto kakaowe:
  • ½ szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 250 g margaryny
  • 3 łyżki kakao
  • 2 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa śmietanowa:
  • 750 ml śmietany kremówki 36%
  • 500 g waniliowego serka homogenizowanego
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżki żelatyny
Dodatkowo:
  • 300 ml dżemu z czarnej porzeczki
  • ½ szklanki soku z czarnej porzeczki
  • 50 g gorzkiej czekolady

Ciasto: Margarynę, cukier, kakao i mleko gotujemy przez 5 min na małym ogniu, cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Żółtka oddzielamy od białek i dodajmy do zimnej masy. Miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy do połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z ciastem.
Dno blaszki o wym. 20 x 36 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1800C przez ok. 40 min. Studzimy, wyjmujemy z blaszki i przekrawamy w poprzek na dwie równe części.

Masa śmietanowa: Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem waniliowym. Dodajemy serek homogenizowamy i miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szklanki wrzącej wody, lekko studzimy i ciepłą wlewamy cienkim strumieniem do masy, wciąż ją miksując.

Wykonanie: Na dno blaszki kładziemy jeden z blatów ciasta, nasączamy go połową soku z czarnej porzeczki i smarujemy połową dżemu. Wykładamy połowę masy śmietanowej i przykrywamy drugim blatem ciasta. Nasączamy go pozostałym sokiem, smarujemy pozostałym dżemem i masą śmietanową. Wierzch posypujemy czekoladą startą na tarce. Chłodzimy w lodówce.


1 komentarz: