Inspirując się popularnym w sieci porzeczkowcem przygotowałam jego własną wersję na kakaowym murzynku przełożonym masą z bitej śmietany i serka homogenizowanego. Blaty ciasta nasączone są domowym sokiem z czarnej porzeczki i dość grubo posmarowane dżemem porzeczkowym co daje nam wspaniały słodko-kwaśny smak całości. Ciasto łatwo się kroi i ładnie prezentuje. Polecam!
- ½ szklanki mleka
- 1 szklanka cukru
- 250 g margaryny
- 3 łyżki kakao
- 2 szklanki mąki
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 750 ml śmietany kremówki 36%
- 500 g waniliowego serka homogenizowanego
- 1 cukier waniliowy
- 3 łyżki żelatyny
- 300 ml dżemu z czarnej porzeczki
- ½ szklanki soku z czarnej porzeczki
- 50 g gorzkiej czekolady
Ciasto: Margarynę,
cukier, kakao i mleko gotujemy przez 5 min na małym ogniu, cały czas mieszając.
Zdejmujemy z ognia i studzimy. Żółtka oddzielamy od białek i dodajmy do zimnej
masy. Miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy do
połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z
ciastem.
Dno blaszki o wym. 20 x 36 cm wykładamy
papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem
rozgrzanym do 1800C przez ok. 40 min. Studzimy, wyjmujemy z blaszki
i przekrawamy w poprzek na dwie równe części.
Masa śmietanowa: Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem
waniliowym. Dodajemy serek homogenizowamy i miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy w ¼
szklanki wrzącej wody, lekko studzimy i ciepłą wlewamy cienkim strumieniem do
masy, wciąż ją miksując.
Wykonanie: Na dno blaszki kładziemy jeden z blatów ciasta,
nasączamy go połową soku z czarnej porzeczki i smarujemy połową dżemu.
Wykładamy połowę masy śmietanowej i przykrywamy drugim blatem ciasta. Nasączamy
go pozostałym sokiem, smarujemy pozostałym dżemem i masą śmietanową. Wierzch
posypujemy czekoladą startą na tarce. Chłodzimy w lodówce.
Świetne ciacho:)
OdpowiedzUsuń