czwartek, 20 lutego 2014

BABECZKI BANANOWE Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I ŻURAWINĄ




Niebiańsko pyszne babeczki, które przygotujemy bez zbędnego trudu i wysiłku przy użyciu jednego garnka i łyżki lub miksera. Pięknie wyrastają, cudownie pachną i długo utrzymują świeżość. W oryginale były z suszonymi wiśniami,        a u mnie z żurawiną, którą uwielbiam. Gorąco polecam!

Składniki na 12 babeczek:
  • 125 g masła
  • 200 g cukru
  • 3 średnie dojrzałe banany
  • 60 ml kwaśnej śmietany (4 łyżki)
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 g mąki pszennej
  • 40 g suszonej żurawiny
  • 50 g białej czekolady

Masło roztapiamy w średnim garnku, zdejmujemy z ognia, dodajemy cukier i banany rozgniecione widelcem na papkę. Mieszamy drewniana łyżką lub mikserem. Dodajemy kwaśną śmietanę, jajka, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia, a następnie mąkę. Starannie mieszamy i na koniec wsypujemy pokrojone z grubsza żurawiny i czekoladę. Mieszamy.
Ciastem napełniamy papilotki do muffinek i pieczemy 20 minut w temperaturze 1800C. Studzimy.

Źródło: „Jak być domową boginią” Nigelli Lawson.

1 komentarz:

  1. Dodałam zamiast żurawiny rodzynki i też wyszły bardzo pyszne:) Dzięki!

    OdpowiedzUsuń