Patrząc na zdjęcie miałam wrażenie, że jest to danie trudne
i skomplikowane, a w rzeczywistości nie wymaga ani dużych nakładów pracy, ani
umiejętności. Poświęciłam mu około godziny czasu, a efekt jest naprawdę
zachwycający. Rolada nie tylko pięknie prezentuje się na stole, ale też świetnie
smakuje. Sprawdzi się zwłaszcza na większych przyjęciach, podana na ciepło lub zimno.
Gorąco polecam!
- 1 duża pierś z kurczaka
- 30 dag pieczarek
- 1 duża cebula
- 5 jajek
- 30 dag żółtego sera (np. Salami)
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
Jajka roztrzepujemy z majonezem i mieszamy z serem startym
na dużych oczkach tarki. Blaszkę o wymiarach 21 x 26 cm wykładamy papierem do
pieczenia i równomiernie wylewamy masę serową. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym
do 1800C przez 20 min.
Pieczarki i cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na
rozgrzanym oleju i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Pierś z kurczaka przecinamy wzdłuż na pół i rozbijamy na dwa
cienkie plastry. Mięso oprószamy solą i pieprzem.
Podpieczony omlet serowy wyciągamy z piekarnika i wykładamy
na blat w taki sposób, aby na wierzchu był papier do pieczenia. Ostrożnie,
pomagając sobie szpatułką lub nożem odklejamy go. Na omlecie układamy plastry
mięsa, a następnie pieczarki. Zwijamy roladę wzdłuż dłuższego boku, układamy na
papierze do pieczenia w tej samej blaszce, w której piekł się omlet i zapiekamy
przez ok. 35 – 40 minut w tej samej temperaturze. Roladę kroimy w plastry i
podajemy na ciepło lub zimno.
Inspirowałam się przepisem znalezionym w gazecie „Przyślij
przepis” z 2012 r.
Kocham takie przystawki :)
OdpowiedzUsuńczy można ją zamrozić? chciałam zrobić kilka dań na imieniny męża i niektóre chce przygotować wcześniej i zamrozić
OdpowiedzUsuńNiestety nie przetestowałam jej pod względem mrożenia i nie wiem czy będzie tak samo pyszna i kształtna po rozmrożeniu. Myślę jednak, że w dużym stopniu nie powinno jej to zaszkodzić. Mrożę wiele gotowych dań, ale zwykle tych pozostałych po imprezie, do późniejszego wykorzystania, a gościom staram się podawać dania przygotowane na świeżo, kiedy są najsmaczniejsze. Może uda się ją przygotować chociaż jeden dzień wcześniej? Jak pisałam jej wykonanie zajmuje tylko około godziny czasu...Życzę powodzenia i pozdrawiam!
UsuńJa mroziłam. Dzień przed imprezą wystawiłam do lodówki, żeby miała czas się rozmrozić i upiekłam tak jak w przepisie. Tak samo dobra jakby była przygotowana bez mrożenia! :)
Usuńa czy ta rolada będzie pasowała z sosem np. pieczarkowym jako główne danie
OdpowiedzUsuńMyślę, że świetnie się sprawdzi jako danie główne, bo na ciepło smakuje równie dobrze jak na zimno. Sos pieczarkami z pewnością również będzie do niej pasował. Pozdrawiam i życzę powodzenia:)
Usuńjest super
UsuńCzy można ją przygotować np dzień wcześniej i przechować w lodówce, a później podać na zimno?
OdpowiedzUsuńTak, następnego dnia będzie równie dobra.
Usuń