poniedziałek, 27 stycznia 2014

KOLOROWY GULASZ Z SZYNKI




Kiedy za oknem biało i zimno, na obiad sprawdzi się ten kolorowy i rozgrzewający gulasz. Można go podać zarówno z ziemniakami, jak i z dowolną kaszą lub ryżem, a nawet na szybko z pieczywem. Polecam!

  • 60 - 80 dag mięsa z szynki
  • 30 dag pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • sól, pieprz
  • pieprz ziołowy
  • 1 łyżka mąki
  • 1/4 szklanki kwaśnej śmietany
  • olej
Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy z wszystkich stron na rozgrzanym oleju. Przekładamy do garnka, oprószamy solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. Wlewamy ok. 1 szklanki wody i gotujemy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 25 minut.
Pieczarki kroimy w plasterki, cebule w piórka, a papryki w paski. Na tłuszczu pozostałym na patelni podsmażamy kolejno pieczarki z cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz papryki. Przekładamy wszystko do garnka z mięsem, dodajemy pomidory i gotujemy wszystko razem przez ok. 20 minut do miękkości mięsa. Mąkę mieszamy ze śmietaną i wlewamy do gulaszu. Zagotowujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz