Kiedy za oknem biało i zimno, na obiad sprawdzi się ten kolorowy i rozgrzewający gulasz. Można go podać zarówno z ziemniakami, jak i z dowolną kaszą lub ryżem, a nawet na szybko z pieczywem. Polecam!
- 60 - 80 dag mięsa z szynki
- 30 dag pieczarek
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1 żółta papryka
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka krojonych pomidorów
- sól, pieprz
- pieprz ziołowy
- 1 łyżka mąki
- 1/4 szklanki kwaśnej śmietany
- olej
Pieczarki kroimy w plasterki, cebule w piórka, a papryki w paski. Na tłuszczu pozostałym na patelni podsmażamy kolejno pieczarki z cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz papryki. Przekładamy wszystko do garnka z mięsem, dodajemy pomidory i gotujemy wszystko razem przez ok. 20 minut do miękkości mięsa. Mąkę mieszamy ze śmietaną i wlewamy do gulaszu. Zagotowujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz