Zupa po cygańsku z boczkiem na stałe zagościła w naszym
zimowym menu. Apetycznie pachnie wędzonką, rozgrzewa, syci, jest kolorowa i
bardzo smaczna. W sam raz po powrocie z zimowego spaceru!
- 1 puszka groszku konserwowego
- ok. 1 kg ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 czerwona papryka
- 30 dag dobrego, wędzonego boczku
- 1 duża cebula
- ok. 2 litrów lekkiego bulionu
- 100 g koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
- majeranek lub natka pietruszki
- 2 łyżki śmietany
Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na
patelni do momentu aż boczek się przyrumieni a cebula zeszkli.
Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Marchewkę obieramy
i ścieramy na tarce. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w drobną
kostkę.
Warzywa z boczkiem i cebulką zalewamy bulionem i gotujemy ok.
20 min. do miękkości.
Groszek odsączamy z zalewy i dodajemy do zupy razem z
koncentratem pomidorowym. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zaprawiamy zahartowaną śmietaną. Zagotowujemy i posypujemy majerankiem lub natką
pietruszki.
Źródło: „Przepisy czytelników” nr 2/2011.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz