Ten ekspresowy torcik w kształcie motyla przygotowałam dla córki, na małe przyjęcie
w gronie koleżanek. Galaretka z owocami zawsze cieszy się powodzeniem wśród
dzieci i tak było też tym razem. Proste ciasto, podane w atrakcyjnej formie
stało się hitem przyjęcia!
- 3 duże lub 4 małe jajka
- ½ szkl cukru
- ½ szkl. mąki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- 1 puszka brzoskwiń
- 100 ml śmietany kremówki 36%
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 rurka
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy mikserem na sztywną
pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier i żółtka. Mąkę i mąkę
ziemniaczaną przesiewamy i delikatnie łączymy z ciastem przy pomocy szpatułki.
Dno tortownicy o średnicy 24-26 cm wykładamy papierem do
pieczenia (boków niczym nie smarujemy), wylewamy ciasto i pieczemy w piekarniku
z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C przez ok. 20 min. Studzimy.
Galaretki przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu.
Brzoskwinie odcedzamy z syropu i kroimy w drobną kostkę. Mieszamy z gęstniejącą
galaretką i wylewamy na biszkopt, nasączony uprzednio częścią soku z brzoskwiń.
Chłodzimy w lodówce.
Kiedy galaretka nie cieście dobrze stężeje, wyjmujemy je z
blaszki i kroimy wzdłuż na pół. Części ciasta układamy na paterze w ten sposób,
aby tworzyły skrzydła motyla. Na środku kładziemy rurkę.
Śmietanę ubijamy na sztywno z 1 łyżeczką cukru pudru,
nakładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i rysujemy ozdobne
skrzydła.
Jeśli przygotowujemy torcik dużo wcześniej przed podaniem,
do ubitej śmietany warto dodać ½ łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej
ilości gorącej wody.
Taki lekki jak motylki powinny być :)
OdpowiedzUsuń