Proste, mleczne bułeczki z jędrnym i puszystym wnętrzem.
Takie uniwersalne, śniadaniowe. Polecam!
Składniki na 12
bułek:
- 500 g mąki pszennej typ 650
- 15 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 300 ml letniego mleka + trochę do posmarowania
Drożdże rozcieramy z cukrem i odrobiną letniego mleka.
Odstawiamy na 15 min. Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z solą, dodajemy
rozczyn drożdżowy i resztę mleka. Wyrabiamy gładkie i sprężyste ciasto. W razie
potrzeby możemy dodać trochę mąki lub mleka. Ciasto formujemy w kulę,
przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką i
dzielimy na 12 równych porcji. Z każdej formujemy podłużną bułeczkę. Układamy
je na blaszce, ostrym nożykiem robimy nacięcia wzdłuż każdej bułki, przykrywamy
ściereczką i odstawiamy na ok. 30 min. Piekarnik z termoobiegiem rozgrzewamy do
1800C, bułki smarujemy mlekiem i pieczemy ok. 20 min, do
zrumienienia. Studzimy na kratce.
W maszynie do
pieczenia chleba:
Składniki dodajemy zgodnie z instrukcją, czyli najpierw
płynne, potem sypkie i na koniec drożdże. Nastawiamy program do wyrabiania
ciasta i pozostawiamy w maszynie aż do wyrośnięcia. Potem ciasto wykładamy na
stolnicę i postępujemy tak jak powyżej.
Ależ mi się podobają te bułeczki. Muszę zrobić, wyglądają idealnie :) Lepiej aniżeli niejedne sklepowe.
OdpowiedzUsuń