Lekki, puszysty sernik z polewą czekoladową. Ulubiony mojej
córki, więc specjalnie dla niej piekę go bez bakalii. Przygotowanie jest
dziecinne proste, zwłaszcza jeśli mamy do pomocy robot kuchenny z misą, do
której kolejno dodajemy składniki. Po upieczeniu sernik lekko opada, ale nadal
pozostaje puszysty i delikatny jak chmurka. Polecam!
Źródło: Sernik tradycyjny
- 1 kg mielonego twarogu
- 20 dag miękkiego masła
- 20 dag cukru
- 5 jajek, oddzielnie białka i żółtka
- 50 g kaszy manny
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- aromat waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- opcjonalnie bakalie: np. rodzynki
- 1 gorzka czekolada
- 3 łyżki śmietany kremówki
Miękkie masło ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę.
Cały czas ucierając stopniowo dodajemy żółtka, aromat, kaszę mannę, proszek do
pieczenia, mąkę ziemniaczaną i twaróg. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie
łączymy z masą serową. Opcjonalnie możemy też dodać ulubione bakalie.
Ciasto wylewamy do blaszki o wym. ok. 20 x 26 cm lub
tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 60
min w piekarniku rozgrzanym do 1800C. Po tym czasie piekarnik
wyłączamy i zostawiamy w nim sernik aż do przestudzenia.
Polewa czekoladowa: Śmietankę podgrzewamy w kąpieli
wodnej, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do jej rozpuszczenia. Smarujemy
przestudzony sernik.
Wspaniały.... i jaki równy ;D
OdpowiedzUsuńIdealny Ci wyszedł :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie wstawiłam do piekarnika:)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję że wyjdzie:)
fajny
OdpowiedzUsuńrobi się :D
OdpowiedzUsuńWłaśnie takiego przepisu szukałam:)
OdpowiedzUsuń