sobota, 16 listopada 2013

SERNIK TRADYCYJNY Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ




Lekki, puszysty sernik z polewą czekoladową. Ulubiony mojej córki, więc specjalnie dla niej piekę go bez bakalii. Przygotowanie jest dziecinne proste, zwłaszcza jeśli mamy do pomocy robot kuchenny z misą, do której kolejno dodajemy składniki. Po upieczeniu sernik lekko opada, ale nadal pozostaje puszysty i delikatny jak chmurka. Polecam!


Źródło: Sernik tradycyjny

  • 1 kg mielonego twarogu
  • 20 dag miękkiego masła
  • 20 dag cukru
  • 5 jajek, oddzielnie białka i żółtka
  • 50 g kaszy manny
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • aromat waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • opcjonalnie bakalie: np. rodzynki
Polewa czekoladowa:
  • 1 gorzka czekolada
  • 3 łyżki śmietany kremówki

Miękkie masło ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Cały czas ucierając stopniowo dodajemy żółtka, aromat, kaszę mannę, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną i twaróg. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą serową. Opcjonalnie możemy też dodać ulubione bakalie.
Ciasto wylewamy do blaszki o wym. ok. 20 x 26 cm lub tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 60 min w piekarniku rozgrzanym do 1800C. Po tym czasie piekarnik wyłączamy i zostawiamy w nim sernik aż do przestudzenia.

Polewa czekoladowa: Śmietankę podgrzewamy w kąpieli wodnej, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do jej rozpuszczenia. Smarujemy przestudzony sernik.

6 komentarzy: