Świetny pomysł na drugie śniadanie do pracy lub szkoły – zakręcone
bułeczki-ślimaczki, lekko czosnkowe, nadziane szynką i serem. Możemy je
urozmaicić posypując warstwę sera i szynki ulubionymi ziołami lub np. mieszanką
przypraw do pizzy. Z tej porcji otrzymamy 16 bułeczek. Z pewnością znajdą wielu
amatorów!
- 500 g maki pszennej chlebowej
- 30 g świeżych drożdży
- 50 g roztopionego masła
- 1 szkl. letniego mleka
- 1 jajko
- 4 duże ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- ok. 10 plastrów szynki lub innej ulubionej wędliny
- ok. 10 plastrów żółtego sera
- 1 żółtko + 1 łyżka mleka do posmarowania
Drożdże rozcieramy z cukrem i 1/3 szkl. mleka i odstawiamy
do napęcznienia.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy zaczyn z drożdży, masło,
resztę mleka, jajko, sól i czosnek przeciśnięty przez praskę. Wyrabiamy gładkie,
sprężyste ciasto, formujemy je w kulę, przykrywamy ściereczką i dostawiamy na ok.
1 godz. do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką,
dzielimy na dwie równe części i każdą z nich rozwałkowujemy na niezbyt cienki,
podłużny prostokąt o wymiarach mniej więcej 20 x 30 cm. Rozkładamy na nim ser i
szynkę (ser można również zetrzeć na tarce). Zwijamy jak roladę wzdłuż
dłuższego boku i kroimy na 8 plastrów o szerokości ok. 3 – 4 cm. Roladki
układamy na blasze w niewielkich odstępach przecięciami do góry, przykrywamy i odstawiamy
na pół godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie smarujemy jajkiem rozbełtanym z
mlekiem i wstawiamy do piekarnika z termoobiegiem rozgrzanego do 1800C
na ok. 20 min lub do czasu aż bułki ładnie się zarumienią.
W maszynie do
pieczenia chleba:
Dodajemy składniki zgodnie z instrukcją, czyli najpierw
płynne, potem sypkie i na końcu drożdże. Nastawiamy program do wyrabiania
ciasta i pozostawiamy w maszynie aż do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto
wyjmujemy na stolnicę i dalej postępujemy tak jak w przepisie powyżej.
Pomysł zaczerpnięty z gazetki „Przepisy czytelników” z
minimalną modyfikacją.
Przepis prosty, stosunkowo szybko się robi (mnie ciasto podwoiło objętość w 30 min, a uformowane ślimaki urosły w 10 min). Ciasto z czosnkiem jest niezwykle aromatyczne, bardzo smaczne. Dodam następnym razem go nieco więcej. Kolejna partia ślimaków będzie wzbogacona w farszu o cebulkę i może jakiś sos musztardowy. Ale i tak przepis jak dla mnie genialny!
OdpowiedzUsuń