Na przygotowanie tego pysznego i kolorowego dania
potrzebujemy zaledwie pół godziny. Rozgrzeje, pożywi i wprawi w dobry nastrój.
Zapewniam!
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 duża cebula
- 1 duża marchewka
- 1 duży ząbek czosnku
- ½ puszki kukurydzy
- ½ puszki groszku
- słodka mielona papryka
- pieprz ziołowy
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Mięso kroimy w większą kostkę i podsmażamy na rozgrzanym
oleju. Przekładamy do garnka. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa
podsmażamy cebulę i czosnek pokrojone w kostkę oraz marchewkę pokrojoną w
półksiężyce. Przekładamy do mięsa. Całość przyprawiamy papryką, pieprzem
ziołowym, solą i pieprzem. Zalewamy 2 szklankami wody i dusimy na małym ogniu
ok. 20 min. Dodajemy odsączoną kukurydzę i groszek. Zagotowujemy. Posypujemy natką pietruszki i serwujemy, np. z pieczywem.
Pyszności! :)
OdpowiedzUsuńU mnie wczoraj był drobiowy gulasz, chociaż z trochę innymi składnikami :) Fajny pomysł na szybki i rozgrzewający obiad :)
OdpowiedzUsuń...a co z kukurydzą i groszkiem...???
OdpowiedzUsuńOczywiście dodajemy je do mięsa:) Zapomniałam dopisać, już się poprawiam. Dziękuję za uważne czytanie i pozdrawiam!
Usuń