czwartek, 14 listopada 2013

KOLOROWY GULASZ Z KURCZAKA




Na przygotowanie tego pysznego i kolorowego dania potrzebujemy zaledwie pół godziny. Rozgrzeje, pożywi i wprawi w dobry nastrój. Zapewniam!

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 1 duża marchewka
  • 1 duży ząbek czosnku
  • ½ puszki kukurydzy
  • ½ puszki groszku
  • słodka mielona papryka
  • pieprz ziołowy
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Mięso kroimy w większą kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Przekładamy do garnka. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa podsmażamy cebulę i czosnek pokrojone w kostkę oraz marchewkę pokrojoną w półksiężyce. Przekładamy do mięsa. Całość przyprawiamy papryką, pieprzem ziołowym, solą i pieprzem. Zalewamy 2 szklankami wody i dusimy na małym ogniu ok. 20 min. Dodajemy odsączoną kukurydzę i groszek. Zagotowujemy. Posypujemy natką pietruszki i serwujemy, np. z pieczywem.

4 komentarze:

  1. U mnie wczoraj był drobiowy gulasz, chociaż z trochę innymi składnikami :) Fajny pomysł na szybki i rozgrzewający obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ...a co z kukurydzą i groszkiem...???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście dodajemy je do mięsa:) Zapomniałam dopisać, już się poprawiam. Dziękuję za uważne czytanie i pozdrawiam!

      Usuń