Klasyczny jabłecznik na kruchym cieście. Wyróżnia go dodanie rodzynek i migdałów do masy jabłkowej. Niby nic nadzwyczajnego, ale osobiście bardzo go lubię i od lat wracam do tego przepisu.
- 2 szkl. maki
- 1/3 szkl. cukru
- 15 dag masła lub margaryny
- 2 jajka
- 1 cukier waniliowy (16g)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ szkl. kwaśnej śmietany
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 kg jabłek
- 1/3 szkl. cukru
- 1 cukier waniliowy (16g)
- 3 dag zmielonych migdałów
- 5 dag rodzynek
- cynamon
Ciasto: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia,
dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.
Masa jabłkowa: Jabłka obieramy i ścieramy na dużych
oczkach tarki. Ewentualny nadmiar soku odlewamy. Mieszamy z pozostałymi
składniami.
Wykonanie: 2/3 ciasta wyklejamy dno blaszki o wym. 20
x 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto posypujemy równomiernie bułką
tartą i wykładamy masę jabłkową. Do pozostałej części ciasta dodajemy śmietanę
i miksujemy. Rozsmarowujemy na powierzchni ciasta.
Pieczemy 50 min w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do
1800C.
Po upieczeniu możemy posypać cukrem pudrem.
Inspiracja: Jabłecznik Elżbiety z „Tradycyjnej kuchni polskiej”
Prószyński i S-ka – po dużych modyfikacjach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz