wtorek, 12 listopada 2013

BUŁKI - PALUCHY Z POMIDORAMI




Jeśli chcecie uatrakcyjnić codzienne domowe pieczywo koniecznie upieczcie te pomidorowe paluchy. Świetny kolor, smak oraz ciekawy kształt. Bułki najsmaczniejsze są w dniu pieczenia, ale jeśli zostanie nam kilka do dnia następnego łatwo odświeżymy je wkładając na kilka minut do gorącego piekarnika. Gorąco polecam!

Składniki na 12 bułek:

  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka miodu
  • 5 łyżek letniej wody
  • 500 g mąki pszennej (typ 550)
  • ¼ łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 40 g masła w wiórkach
  • 300 ml przecieru pomidorowego (lub zagęszczonego soku pomidorowego)
  • 5 suszonych pomidorów w oliwie pokrojonych w drobne paski
  • 1 żółtko do posmarowania

Drożdże z miodem rozpuszczamy w wodzie. Mąkę przesiewamy do miski, wlewamy roztwór drożdżowy i dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy gładkie i sprężyste ciasto. Formujemy je w kulę, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką na prostokąt o wymiarach mniej więcej 30 x 40 cm i kroimy go na 12 kwadratów o boku ok. 10 cm. Każdy z nich zwijamy po przekątnej i układamy w niewielkich odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy i odstawiamy na 20-30 min aby podrosły. Piekarnik z termoobiegiem rozgrzewamy do 1800C, bułki smarujemy rozkłóconym żółtkiem i pieczemy 20 min do lekkiego zrumienienia.

W maszynie do pieczenia chleba: Składniki dodajemy zgodnie z instrukcją, czyli najpierw płynne, potem sypkie a na końcu drożdże. Nastawiamy program do wyrabiania ciasta. Suszone pomidory dodajemy pod koniec wyrabiania, po sygnale dźwiękowym. Zostawiamy ciasto w maszynie aż do wyrośnięcia i dalej postępujemy tak jak powyżej. 

 

Źródło: „Pieczenie chleba w domu” G. Weidenger i M-T. Wiener

1 komentarz:

  1. Ciekawe, ciekawe. Musze wypróbować ! Zapraszam na chilicake.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń