Jeśli chcecie uatrakcyjnić codzienne domowe pieczywo
koniecznie upieczcie te pomidorowe paluchy. Świetny kolor, smak oraz ciekawy
kształt. Bułki najsmaczniejsze są w dniu pieczenia, ale jeśli zostanie nam
kilka do dnia następnego łatwo odświeżymy je wkładając na kilka minut do
gorącego piekarnika. Gorąco polecam!
Składniki na 12
bułek:
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka miodu
- 5 łyżek letniej wody
- 500 g mąki pszennej (typ 550)
- ¼ łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1 ½ łyżeczki soli
- 40 g masła w wiórkach
- 300 ml przecieru pomidorowego (lub zagęszczonego soku pomidorowego)
- 5 suszonych pomidorów w oliwie pokrojonych w drobne paski
- 1 żółtko do posmarowania
Drożdże z miodem rozpuszczamy w wodzie. Mąkę przesiewamy do
miski, wlewamy roztwór drożdżowy i dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy
gładkie i sprężyste ciasto. Formujemy je w kulę, przykrywamy i odstawiamy w
ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej
mąką na prostokąt o wymiarach mniej więcej 30 x 40 cm i kroimy go na 12
kwadratów o boku ok. 10 cm. Każdy z nich zwijamy po przekątnej i układamy w
niewielkich odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy i
odstawiamy na 20-30 min aby podrosły. Piekarnik z termoobiegiem rozgrzewamy do
1800C, bułki smarujemy rozkłóconym żółtkiem i pieczemy 20 min do
lekkiego zrumienienia.
W maszynie do
pieczenia chleba: Składniki dodajemy zgodnie z instrukcją, czyli
najpierw płynne, potem sypkie a na końcu drożdże. Nastawiamy program do
wyrabiania ciasta. Suszone pomidory dodajemy pod koniec wyrabiania, po sygnale
dźwiękowym. Zostawiamy ciasto w maszynie aż do wyrośnięcia i dalej postępujemy
tak jak powyżej.
Ciekawe, ciekawe. Musze wypróbować ! Zapraszam na chilicake.blogspot.com
OdpowiedzUsuń