Łatwe i szybkie ciasto kakaowe z jabłkami. Do wykonania bez
szczególnej okazji, bo dzieci za nim przepadają. Polecam!
- 1 kg jabłek
- 1 szkl. cukru
- 1 cukier waniliowy 16 g
- 2 szkl. mąki
- 3 łyżki kakao
- 3 duże jajka
- 4 łyżki roztopionej margaryny
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- cukier puder do oprószenia
Jabłka obieramy, kroimy w drobną kostkę, mieszamy z cukrem i
cukrem waniliowym i odstawiamy na ok. 90 min, aż puszczą sporo soku.
Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą i
kakao. Wsypujemy do jabłek z sokiem, dodajemy roztrzepane żółtka, roztopioną
margarynę i olej. Mieszamy do momentu gdy wszystkie składniki dobrze się
połączą. Ubijamy pianę z białek i delikatnie łączymy ją z ciastem.
Ciasto wylewamy do blaszki o wym. 20 x 36 cm lub podobnej.
Pieczemy 45 min. w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C
(lub do suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto oprószamy cukrem pudrem.
Przepis znalazłam w gazecie „Przepisy czytelników”.
Takie mięciutkie i pachnące, pycha!
OdpowiedzUsuńAch, już czuję ten smak na języku, pychota :)
OdpowiedzUsuń