Pyszna, sycąca zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i
pomidorem, który dodaje całości pewnej lekkości i orzeźwienia. Bardzo nam
smakowała, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Polecam!
- 1 kg ziemniaków
- 80 dag boczku wędzonego
- 2 średnie cebule
- 2 duże pomidory
- 1-2 ząbki czosnku
- 15 dag żółtego sera
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- słodka czerwona papryka
- pieprz ziołowy
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości. Obieramy i
kroimy w szerokie plastry.
Boczek i cebule kroimy w większą kostkę, a pomidory w
plastry.
Na rozgrzanej patelni podsmażamy boczek, dodajemy cebulę i
podsmażamy do momentu aż cebula zrobi się szklista. Oprószamy słodką czerwoną
papryką i pieprzem ziołowym. Mieszamy i połowę boczku z cebulą wykładamy na dno
naczynia żaroodpornego. Na tym układamy plastry z jednego pomidora, a następnie
połowę ziemniaków, po czym warstwy jeszcze raz powtarzamy, czyli najpierw
boczek z cebulą, pomidor i ziemniaki.
Ser ścieramy na tarce, łączymy z czosnkiem przeciśniętym
przez praskę, jogurtem i śmietaną. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i
ziołami prowansalskimi. Mieszamy i smarujemy wierzch zapiekanki.
Zapiekamy bez przykrycia przez 30 min w piekarniku rozgrzanym do 1900C.
Robię podobną zapiekankę, pyszności!
OdpowiedzUsuńświetna ! ja podaję tę zapiekankę z ketchupem (np z pińczowa)
OdpowiedzUsuńSkorzystałam z Pani przepisu na zapiekankę i wyszła bardzo pyszna! ;) Dokonałam jednej modyfikacji, tzn. zamiast boczku wędzonego dodałam szynkę, ale następnym razem spróbuję z boczkiem.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie,
Sylwia
Cieszę się, że smakowała. A z szynką była pewnie mniej kaloryczna;) Pozdrawiam!
UsuńDzisiaj znalazłam Twój przepis i zrobiłam (wcześniej nigdy nie robiłam zapiekanek) tylko na górkę dałam sam ser, tak samo w środek. Wyszła zaskakująco dobra zapiekanka :D. Dzięki za przepis :D Pozdrowionka :).
OdpowiedzUsuńZapiekanki to w ogóle bardzo fajny wynalazek;) U nas pojawiają się bardzo często i w rożnych kombinacjach. Zapraszam do wypróbowania również innych przepisów. Jeśli lubisz cukinie, których jest w tej chwili pod dostatkiem, to jako następną polecam zapiekankę a`la musaka - uwielbiamy ją!
Usuń