Ciekawa odmiana słodkich placków z lekkim posmakiem waniliowego budyniu. Są lekki i pyszne, a krem czekoladowy zachęca do ich spróbowania. Polecam dla dzieci i nie tylko!
Składniki na ok. 30 placuszków:
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy (40 g)
- 1 szkl. mleka
- 1 jajko
- ok. 1 ½ szkl. mąki
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka oleju
- krem czekoladowy (np. Nutella)
Jajko roztrzepujemy z cukrem, dodajemy proszek budyniowy i
mleko. Mieszamy. Dodajemy olej, proszek do pieczenia i tyle mąki, aby uzyskać
konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego.
Rozgrzewamy patelnię i łyżką nakładamy porcje ciasta
formując okrągłe placuszki. Smażymy z obu stron na średnim ogniu do uzyskania
jasnozłotego koloru. Jeśli używamy dobrej, nieprzywierającej patelni nie ma
potrzeby używania oleju do smażenia. Po usmażeniu placuszki dekorujemy kremem czekoladowym.
Inspirację znalazłam w gazecie „Przyślij przepis”, choć
intuicyjnie wykonałam je po swojemu.
Faktycznie, bardzo ciekawe z tym budyniem :) Z pewnością wypróbuję :)
OdpowiedzUsuń