Od wielu lat jesienią przygotowuję ten pyszny, aromatyczny bigos na bogato. Pełen zdrowych, sezonowych warzyw. Smakuje wybornie. Polecam!
- 1 średnia główka kapusty
- 1 mały kalafior
- 2 średnie marchewki
- 2 papryki czerwone
- 2 cebule
- kawałek selera
- 20 dag pieczarek
- 2 łyżki posiekanych liści selera
- 20 dag kiełbasy śląskiej
- 100 g koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki masła
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka przyprawy typu Vegeta
- sól, pieprz, cukier
Marchewkę, cebulę, paprykę, selera i pieczarki oczyszczamy i
kroimy w paski. Kapustę szatkujemy, a kalafior dzielimy na różyczki. Kiełbasę
kroimy w półksiężyce. Cebulę i pieczarki podsmażamy na maśle.
Poszatkowaną kapustę zalewamy litrem wody, dodajemy ziele
angielskie, liście laurowe, liście selera i Vegetę. Dusimy 15 min i dodajemy
marchewkę, paprykę i selera. Dusimy kolejne 15 min mieszając od czasu do czasu.
Dodajemy różyczki kalafiora, a po kolejnych 10 minutach przysmażone pieczarki z
cebulką i kiełbasę. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Mieszamy, przyprawiamy do
smaku solą, pieprzem i cukrem. Dusimy wszystko razem jeszcze ok. 5 min. (lub do
miękkości wszystkich warzyw).
Bigosu z kalafiorem nigdy nie jadłam. Brzmi ciekawie!
OdpowiedzUsuń