czwartek, 17 października 2013

BIGOS JESIENNY Z KALAFIOREM




Od wielu lat jesienią przygotowuję ten pyszny, aromatyczny bigos na bogato. Pełen zdrowych, sezonowych warzyw. Smakuje wybornie. Polecam!

  • 1 średnia główka kapusty
  • 1 mały kalafior
  • 2 średnie marchewki
  • 2 papryki czerwone
  • 2 cebule
  • kawałek selera
  • 20 dag pieczarek
  • 2 łyżki posiekanych liści selera
  • 20 dag kiełbasy śląskiej
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki masła
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka przyprawy typu Vegeta
  • sól, pieprz, cukier

Marchewkę, cebulę, paprykę, selera i pieczarki oczyszczamy i kroimy w paski. Kapustę szatkujemy, a kalafior dzielimy na różyczki. Kiełbasę kroimy w półksiężyce. Cebulę i pieczarki podsmażamy na maśle.
Poszatkowaną kapustę zalewamy litrem wody, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, liście selera i Vegetę. Dusimy 15 min i dodajemy marchewkę, paprykę i selera. Dusimy kolejne 15 min mieszając od czasu do czasu. Dodajemy różyczki kalafiora, a po kolejnych 10 minutach przysmażone pieczarki z cebulką i kiełbasę. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Mieszamy, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Dusimy wszystko razem jeszcze ok. 5 min. (lub do miękkości wszystkich warzyw).

1 komentarz: