Kiedy natknęłam się na ten przepis od razu bardzo mnie
zaciekawił. Tradycyjne składniki na gołąbki ugotowane w formie zupy – to musiało
smakować! Zupa jest bardzo gęsta i sycąca, a jej przygotowanie nie zajmuje dużo
czasu. Polecam spróbować!
- 400 g mięsa wieprzowego mielonego
- 400 g białej kapusty
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- ½ szkl. ryżu
- 1 cebula
- 1 mały przecier pomidorowy
- 2 płaskie łyżki Vegety
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- sól, pieprz
- 3 łyżki śmietany
- mały pęczek natki pietruszki
Marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na tarce o dużych
oczkach. Kapustę i cebulę kroimy w małą kostkę.
Na patelni podsmażamy rozdrobnione mięso mielone i cebulę.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
W dużym garnku łączymy warzywa z mięsem, dodajemy ryż,
przecier pomidorowy, Vegetę, ziele angielskie i ok. 2 litry wody. Gotujemy
wszystko pod pokrywą szybkowarową przez 8 min. na poziomie soft lub pod zwykłą
pokrywką przez ok. 20 min. do miękkości wszystkich składników. Zupę zabielamy śmietaną,
jeśli jest potrzeba doprawiamy solą i pieprzem, i posypujemy drobno pokrojoną
natką pietruszki.
Przepis odrobinę przeze mnie zmieniony pochodzi z numeru
specjalnego gazety „Przyślij przepis” – Zdrowe i smaczne zupy z 2010 r.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz