sobota, 27 kwietnia 2013

ZUPA GOŁĄBKOWA




Kiedy natknęłam się na ten przepis od razu bardzo mnie zaciekawił. Tradycyjne składniki na gołąbki ugotowane w formie zupy – to musiało smakować! Zupa jest bardzo gęsta i sycąca, a jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Polecam spróbować!

  • 400 g mięsa wieprzowego mielonego
  • 400 g białej kapusty
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • ½ szkl. ryżu
  • 1 cebula
  • 1 mały przecier pomidorowy
  • 2 płaskie łyżki Vegety
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki śmietany
  • mały pęczek natki pietruszki

Marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kapustę i cebulę kroimy w małą kostkę.
Na patelni podsmażamy rozdrobnione mięso mielone i cebulę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
W dużym garnku łączymy warzywa z mięsem, dodajemy ryż, przecier pomidorowy, Vegetę, ziele angielskie i ok. 2 litry wody. Gotujemy wszystko pod pokrywą szybkowarową przez 8 min. na poziomie soft lub pod zwykłą pokrywką przez ok. 20 min. do miękkości wszystkich składników. Zupę zabielamy śmietaną, jeśli jest potrzeba doprawiamy solą i pieprzem, i posypujemy drobno pokrojoną natką pietruszki.

Przepis odrobinę przeze mnie zmieniony pochodzi z numeru specjalnego gazety „Przyślij przepis” – Zdrowe i smaczne zupy z 2010 r.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz