niedziela, 28 kwietnia 2013

TORT MISIEK



W przypadku tego tortu ważniejszy od przepisu jest sam pomysł. Słodkiego misia wypatrzyłam w gazetce „Przyślij przepis” z 2009 r. Córka kończyła wtedy 3 latka i taki właśnie torcik jej przygotowałam. Cały sekret polega na upieczeniu dwóch identycznych okrągłych biszkoptów, przy czym z jednego wycinamy fragmenty na uszy. Kremu możemy użyć dowolnego ulubionego dla całości lub przygotować dwa smaki dla każdego biszkoptu oddzielnie, jak zrobiłam ja. Jedna część była dla dorosłych z alkoholem, a druga dla dzieci z ananasem. I taki przepis podaję.

Biszkopt (1 porcja):
  • 4 jajka
  • ¾ szkl. mąki pszennej
  • ¼ szkl. mąki ziemniaczanej
  • ¾ szkl. cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem 1:
  • ½ l śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru
  • puszka ananasów
Krem 2:
  • 250 g masła
  • 2 żółtka
  • 6 łyżek mleka
  • 2 łyżki kakao
  • ¾ szkl. cukru
  • 1 opakowanie galaretki owocowej (np. wiśniowej)
  • po 5 dag rodzynek, migdałów i orzechów
  • kieliszek wódki
Do dekoracji:
  • ½ l śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru
  • barwnik spożywczy brązowy i inny dowolny

Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno i kolejno dodajemy cukier i żółtka a na sam koniec delikatnie mieszając obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy do tortownicy o śr. 24 cm i pieczemy ok. 20 min w piekarniku nagrzanym do 1800C. W ten sam sposób pieczemy drugi biszkopt.

Krem 1: Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec cukier. Ananasy odsączamy, sok zachowujemy a owoce kroimy na drobne kawałki.

Krem 2: Mleko, cukier, kakao i 50 g masła zagotować, ciągle mieszając, następnie ostudzić. Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Pozostałe masło utrzeć na puch, dodając stopniowo żółtka i po łyżce ostudzonej masy kakaowej. Nadal ucierając powoli wlewać ostudzoną, ale nadal płynną galaretkę i wódkę. Rodzynki sparzyć i osączyć, obrane migdały i orzechy drobno posiekać i wymieszać z kremem.

Przygotowanie: Oba biszkopty przekrawamy na 3 części. Warstwy pierwszego nasączamy kolejno sokiem z ananasów, smarujemy bitą śmietaną i układamy na niej cząstki ananasa. Wierzch trzeciego krążka pozostawiamy czysty. Krążki drugiego biszkoptu przekładamy kremem nr 2, również pozostawiając czystą górę. Z jednego biszkoptu (wybór dowolny) odkrawamy uszy, w ten sposób aby pozostała część przypominała wielką kokardę. Układamy kształt misia.

Dekoracja: Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec cukier. Do miseczki odkładamy dwie niewielkie porcje śmietany. Do jednej części dodajemy barwnik brązowy, a do drugiej inny dowolny, np. niebieski. Śmietaną, która pozostała biała smarujemy boki i wierzch misia. Brązową rysujemy uszy, oczy, brwi, nos i usta a np. niebieską kształt kokardy.

Przepis na krem nr 2 pochodzi z książki „Tradycyjna kuchnia polska”, gdzie znalazłam wielokrotnie wykorzystywany przepis na tort czekoladowo-bakaliowy z tym właśnie kremem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz