Nie od dziś wiadomo, że połączenie banana z masłem
orzechowym to strzał w dziesiątkę. U mnie te dwa energetyczne składniki
spotkały się w pysznej muffince – na małe co nieco do kawy lub na drugie
śniadanie do szkoły. Puszyste, mięciutkie, pięknie pachną i rewelacyjnie
smakują.
- 60 g miękkiego masła
- ¾ szklanki cukru
- ½ szklanki masła orzechowego (150g) + 7 łyżeczek
- 3 duże, mocno dojrzałe banany
- 2 jajka
- 1 ¾ szklanki mąki tortowej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
Miękkie masło miksujemy z cukrem. Dodajemy pół szklanki
masła orzechowego i banany rozgniecione widelcem na mus. Miksujemy i dodajemy
kolejno po 1 jajku. Na koniec wsypujemy mąkę przesianą z kakao, proszkiem do
pieczenia i sodą. Miksujemy do połączenia się składników. Ciastem napełniamy
papilotki do muffinek do ¾ ich wysokości. Na wierzch każdej muffinki wykładamy
około pół łyżeczki masła orzechowego i delikatnie mieszamy z wierzchnią warstwą
(np. przy pomocy wykałaczki). Pieczemy 20 – 25 minut w piekarniku z
termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez
termoobiegu).
Banan i masło orzechowe to chyba najlepsze połączenie na deser! Pozdrawiamy Serdecznie - DaPietro
OdpowiedzUsuń