środa, 21 czerwca 2017

ZUPA BROKUŁOWA Z SERKIEM TOPIONYM



Szybka, kolorowa i bardzo smaczna zupa brokułowa z serkiem topionym. Jest gęsta i sycąca, a podana w towarzystwie np. bagietki czosnkowej w zupełności wystarczy nam za cały obiad. 
 
  • 1 brokuł (ok. 500 g)
  • 1 duża marchewka
  • 1 duża cebula
  • 100 g śmietankowego serka topionego
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • 0,5 litra wody
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Garnek z bulionem drobiowym stawiamy na ogniu. Dodajemy serek topiony i gotujemy, aż się rozpuści.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym maśle do zeszklenia. Oprószamy mąką, mieszamy i podsmażamy do momentu aż mąka przyrumieni się na złoto. Wlewamy wodę, mieszając, aby nie było grudek i zagotowujemy. Przelewamy do garnka z bulionem. Marchewkę obieramy, kroimy w cienkie paseczki, dodajemy do zupy i gotujemy 5 minut. Brokuł dzielimy na różyczki. Łodygi kroimy w drobną kostkę i dodajemy do zupy. Po 5 minutach dorzucamy różyczki brokułu. Gotujemy ok. 10 minut, do miękkości warzyw. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

2 komentarze: