Szybka, kolorowa i bardzo smaczna zupa brokułowa z serkiem topionym. Jest gęsta i sycąca, a podana w towarzystwie np. bagietki czosnkowej w zupełności wystarczy nam za cały obiad.
- 1 brokuł (ok. 500 g)
- 1 duża marchewka
- 1 duża cebula
- 100 g śmietankowego serka topionego
- 2 łyżki masła klarowanego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 litr bulionu drobiowego
- 0,5 litra wody
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Garnek z bulionem drobiowym stawiamy na ogniu. Dodajemy
serek topiony i gotujemy, aż się rozpuści.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na
rozgrzanym maśle do zeszklenia. Oprószamy mąką, mieszamy i podsmażamy do
momentu aż mąka przyrumieni się na złoto. Wlewamy wodę, mieszając, aby nie było
grudek i zagotowujemy. Przelewamy do garnka z bulionem. Marchewkę obieramy,
kroimy w cienkie paseczki, dodajemy do zupy i gotujemy 5 minut. Brokuł dzielimy
na różyczki. Łodygi kroimy w drobną kostkę i dodajemy do zupy. Po 5 minutach
dorzucamy różyczki brokułu. Gotujemy ok. 10 minut, do miękkości warzyw. Przyprawiamy
do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
wypróbuję
OdpowiedzUsuńOk zupa jest jak zupa z serkiem no smaczna i prosta
OdpowiedzUsuń