Strucla krucho-drożdżowa nie wymaga wyrastania, więc jej przygotowanie zajmuje znaczeni mniej czasu niż tradycyjnej drożdżowej. Dodatkowo skracam sobie czas przez użycie gotowego mielonego maku, który wystarczy tylko zaparzyć i połączyć z bakaliami. Jedną ze strucli, tuż po przestudzeniu, zamrażam razem z papierem w którym się piekła. Po wyciągnięciu z zamrażarki wystarczy ją rozmrozić w temperaturze pokojowej i polukrować.
Składniki na 2 strucle:- 500 g mąki
- 150 g cukru pudru
- 150 g zimnego masła
- 100 ml śmietanki 30%
- 2 całe jajka
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
- 50 g świeżych drożdży
Masa makowa:
- 400 g suchego mielonego maku
- 40 g masła
- 40 g miodu
- 40 g cukru
- 40 g posiekanych orzechów włoskich
- 40 g mielonych migdałów
- 40 g rodzynek
- 40 g posiekanych suszonych moreli
- 40 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
- 3 białka + szczypta soli
Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- ok. 3 łyżek gorącej wody
Masa makowa: Mielony mak zalewamy wrzątkiem mniej więcej 1 cm ponad jego powierzchnię. Odstawiamy pod przykryciem do napęcznienia i przestudzenia. Masło z miodem topimy w rondelku. Dodajemy bakalie, podgrzewamy razem 2 minuty i całość przekładamy do maku. Dodajemy ekstrakt waniliowy i mieszamy. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną, lśniącą pianę i stopniowo dodajemy do masy makowej, delikatnie mieszając.
Ciasto: Drożdże rozcieramy z łyżką cukru i śmietanką w temperaturze pokojowej, odstawiamy na 15 min, aby podrosły. Po tym czasie dodajemy je do przesianej mąki razem z cukrem pudrem, roztrzepanymi jajkami i żółtkami, ekstraktem z wanilii i zimnym, posiekanym masłem masłem. Składniki siekamy nożem, a następnie energicznie wyrabiamy jednolite, gładkie ciasto. Dzielimy je na połowę i każdą z nich rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką na prostokąt o wymiarach 30 cm x 25 cm. Na każdy blat ciasta wykładamy po połowie masy makowej i rozsmarowujemy równą warstwą zostawiając 2 cm nieposmarowanego ciasta wzdłuż dłuższego boku. Boki delikatnie zawijamy do środka i zwijamy struclę od krótszego boku. Układamy na papierze do pieczenia i owijamy dwukrotnie tak, aby się nie rozwinął, zostawiając 1 centymetr luzu od góry. Pieczemy 50 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu). Po przestudzeniu odwijamy z papieru do pieczenia i smarujemy lukrem z cukru pudru i niewielkiej ilości gorącej wody. Dekorujemy wg uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz