poniedziałek, 27 września 2021

CIASTO MARCHEWKOWE Z JABŁKAMI

 


 

Zapraszam na jesienne ciasto z darami ogrodu. Pełne jabłek, marchewki i bakalii. Soczyste i aromatyczne. Z czystym sumieniem można zjeść solidny kawałek!

Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm:

  • 3 duże jajka
  • ¾ szklanki cukru trzcinowego
  • ½ szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 średnie jabłka + 1 duże na wierzch
  • 1 szklanka mieszanki studenckiej (lub dowolnych bakalii)
  • 1 szklanka tartej marchewki, odciśniętej (ok 200 g)
  • cukier puder do posypania

 Dwa jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobna kostkę. Mieszamy z łyżeczką mąki ziemniaczanej.

Szklankę mieszanki bakaliowej (orzechy, migdały, rodzynki, żurawina, itp.) siekamy nożem na mniejsze kawałki. Mieszamy z łyżeczką mąki ziemniaczanej.

Jajka ubijamy z cukrem trzcinowym na jasną, puszystą masę. Cały czas miksując stopniowo wlewamy olej. Następnie w dwóch porcjach wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika miksując na najniższych obrotach miksera, tylko tyle, aby składniki dobrze się połączyły. Na koniec wsypujemy marchewkę, bakalie i jabłka. Mieszamy łyżką i przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Trzecie jabłko obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Układamy na powierzchni ciasta.

Pieczemy 50 – 60 minut w piekarniku nagrzanym do 1800C (lub do 1650C z termoobiegiem).

Po przestudzeniu oprószamy cukrem pudrem.



środa, 15 września 2021

KNEDLE ZE ŚLIWKAMI

 

 

Przynajmniej raz w sezonie muszą być knedle ze śliwkami.  Pychotka!

Składniki na ok. 30 knedli:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • ok. 1 ½ szklanki mąki
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • śliwki węgierki (ok 500 g)
  • masło
  • bułka tarta
  • kwaśna śmietana
  • cukier i cynamon do posypania

Przestudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy mąkę (dzielimy masę ziemniaczaną na 4 części i dodajemy tyle mąki, ile jest ziemniaków w jednej porcji). Wbijamy jajka, dodajemy po szczypcie soli i cukru, i zagniatamy ciasto. Masę wykładamy na blat sowicie oprószony mąką i formujemy niezbyt gruby wałek, który kroimy na plastry. Każdy plaster rozpłaszczamy na dłoni oprószonej mąką, na środku układamy wypestkowaną śliwkę (tak aby połówki śliwek pozostały złączone jak przed wyjęciem pestki, a w jej miejsce można wsypać po odrobinie cukru i cynamonu), zlepiamy i formujemy kulkę, kilkakrotnie turlając ją w dłoniach, aby dobrze się zlepiła. Knedle gotujemy w osolonym wrzątku przez ok. 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię.

Knedle polewamy bułką tartą zrumienioną na maśle oraz kwaśną śmietaną i oprószamy cukrem i cynamonem.