środa, 15 września 2021

KNEDLE ZE ŚLIWKAMI

 

 

Przynajmniej raz w sezonie muszą być knedle ze śliwkami.  Pychotka!

Składniki na ok. 30 knedli:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • ok. 1 ½ szklanki mąki
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • śliwki węgierki (ok 500 g)
  • masło
  • bułka tarta
  • kwaśna śmietana
  • cukier i cynamon do posypania

Przestudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy mąkę (dzielimy masę ziemniaczaną na 4 części i dodajemy tyle mąki, ile jest ziemniaków w jednej porcji). Wbijamy jajka, dodajemy po szczypcie soli i cukru, i zagniatamy ciasto. Masę wykładamy na blat sowicie oprószony mąką i formujemy niezbyt gruby wałek, który kroimy na plastry. Każdy plaster rozpłaszczamy na dłoni oprószonej mąką, na środku układamy wypestkowaną śliwkę (tak aby połówki śliwek pozostały złączone jak przed wyjęciem pestki, a w jej miejsce można wsypać po odrobinie cukru i cynamonu), zlepiamy i formujemy kulkę, kilkakrotnie turlając ją w dłoniach, aby dobrze się zlepiła. Knedle gotujemy w osolonym wrzątku przez ok. 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię.

Knedle polewamy bułką tartą zrumienioną na maśle oraz kwaśną śmietaną i oprószamy cukrem i cynamonem.

 

2 komentarze:

  1. Oj tak, w sezonie śliwkowym knedle obowiązkowe. Uwielbiam je niezmiennie od lat.

    OdpowiedzUsuń
  2. Z knedlami to jest tak, że jak ktoś je lubi, to nigdy mu się nie znudzą;) Też zawsze jak są węgierki, to robię je wielokrotnie:D

    OdpowiedzUsuń