Na letni obiad polecam cukinie faszerowane mięsem mielonym. To prosty pomysł na szybkie i lekkie danie, które jest niezwykle soczyste i aromatyczne. Za każdym razem robię je odrobinę inaczej, choć postarałam się zapisać taki najbardziej podstawowy skład. Zamiast przecieru pomidorowego dodaję najczęściej własnego sosu z cukinii do mięs i makaronów ze słoika (z tego przepisu), bo bardzo mi pasuje do tego dania, ale wiem że nie każdy ma go w swojej spiżarce. Wierzch można posypać samym żółtym serem, lecz polecam mieszankę sera i bułki tartej, bo to wypróbowany patent na chrupiącą panierkę. Smacznego!
- 2 średnie cukinie
- 400 g mięsa mielonego
- 100 g tartego sera żółtego lub mozzarelli
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 250 ml przecieru pomidorowego
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 – 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- pół łyżeczki ziół prowansalskich
- sól i pieprz
Cukinie myjemy i przecinamy wzdłuż na pół. Środek wydrążamy pozostawiając ścianki o grubości mniej więcej 1 cm. Wydrążony miąższ cukinii drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i wrzucamy drobno posiekaną cebulę. Podsmażamy, a kiedy się zeszkli dodajemy mięso mielone. Mieszając smażymy do momentu aż zacznie się rumienić. Wrzucamy posiekaną cukinię. Smażymy około 5 minut. Przyprawiamy papryką, ziołami prowansalskimi oraz pieprzem i solą do smaku. Dodajemy drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i zalewamy przecierem pomidorowym. Dusimy na małym ogniu ok. 15 – 20 minut.
Do masy dodajemy 2 łyżki tartego sera oraz posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy i faszerujemy wydrążone cukinie. Układamy je na blasze lub w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 1800C. Około 15 minut przed końcem pieczenia posypujemy wierzch każdej cukinii pozostałym tartym serem wymieszanym z bułką tartą. Podajemy na ciepło.
Cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw :) . Mam akurat wszystkie składniki i do tego świeżutkie zioła :) - czuję się zainspirowana do zrobienia pysznego obiadu jutro :). Dziękuję.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię cukinię, nigdy bym nie wpadła na taki pomysł.
OdpowiedzUsuńOstatnio próbowałam cukinii w takiej wersji i była bardzo smaczna!
OdpowiedzUsuń