niedziela, 14 lutego 2021

BABKA MARMURKOWA NA OLEJU


 

Babka na oleju to jedno z najprostszych i najszybszych ciast. Wystarczy kilka chwil pracy i po upieczeniu możemy się delektować kawałkiem puszystego, delikatnego ciasta do kawy. Gotową babkę można oprószyć cukrem pudrem, polać dowolna polewą lub zostawić tak jak jest. 

  • 4 duże jajka
  • szczypta soli
  • 150 g cukru
  • 125 ml oleju
  • ekstrakt waniliowy
  • 170 g mąki tortowej
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną, lśniącą pianę. Cały czas ubijając stopniowo dosypujemy cukier, a następnie dodajemy po 1 żółtku. Małym strumieniem wlewamy olej, i ekstrakt waniliowy. Na sam koniec wsypujemy mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy na najmniejszych obrotach miksera, tylko tyle aby składniki dobrze się połączyły. Połowę masy przelewamy do natłuszczonej keksówki średniej wielkości. Do pozostałej masy dodajemy przesiane kakao, delikatnie mieszamy i wylewamy na jasną masę, mniej więcej po środku, wzdłuż całej długości blaszki (ciemna masa w czasie pieczenia opadnie w dół). Pieczemy ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 1800C. Po przestudzeni można dowolnie udekorować.

2 komentarze:

  1. Uwielbiam takie słodkości. Zapisuje przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja mama często taką babkę piekła. Przypomniałaś mi dzieciństwo :)

    OdpowiedzUsuń