Babka na oleju to jedno z najprostszych i najszybszych ciast. Wystarczy kilka chwil pracy i po upieczeniu możemy się delektować kawałkiem puszystego, delikatnego ciasta do kawy. Gotową babkę można oprószyć cukrem pudrem, polać dowolna polewą lub zostawić tak jak jest.
- 4 duże jajka
- szczypta soli
- 150 g cukru
- 125 ml oleju
- ekstrakt waniliowy
- 170 g mąki tortowej
- 2 płaskie łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną, lśniącą pianę. Cały czas ubijając stopniowo dosypujemy cukier, a następnie dodajemy po 1 żółtku. Małym strumieniem wlewamy olej, i ekstrakt waniliowy. Na sam koniec wsypujemy mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy na najmniejszych obrotach miksera, tylko tyle aby składniki dobrze się połączyły. Połowę masy przelewamy do natłuszczonej keksówki średniej wielkości. Do pozostałej masy dodajemy przesiane kakao, delikatnie mieszamy i wylewamy na jasną masę, mniej więcej po środku, wzdłuż całej długości blaszki (ciemna masa w czasie pieczenia opadnie w dół). Pieczemy ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 1800C. Po przestudzeni można dowolnie udekorować.
Uwielbiam takie słodkości. Zapisuje przepis!
OdpowiedzUsuńMoja mama często taką babkę piekła. Przypomniałaś mi dzieciństwo :)
OdpowiedzUsuń