piątek, 18 grudnia 2020

TRUFLE PIERNIKOWE

 

 

Na słodkie upominki dla rodziny przygotowałam trufle piernikowe. W tym celu upiekłam szybkie ciasto piernikowe, ale równie dobrze można wykorzystać kawałki ciast, których upiekliśmy więcej niż potrzeba lub zostały nie zjedzone w trakcie przygotowań przedświątecznych. Smaki również można dopasować do własnych upodobań. Ja dodałam żurawiny, skórki pomarańczowej i migdałów, ale dobre będą też każde inne bakalie. Tak naprawdę jest to bardziej pomysł niż przepis, bo daje sporo różnych możliwości, w zależności od fantazji i preferencji smakowych.

Składniki na ok. 30 sztuk:

  • ok. 500 g ciasta piernikowego
  • 150 g serka mascarpone
  • 50 g kremu czekoladowego typu nutella
  • 3 łyżki powideł śliwkowych
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • garść suszonej żurawiny
  • 2 łyżki mielonych migdałów + 5 całych migdałów
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej

Do obtoczenia:

  • cukier puder
  • płatki migdałowe
  • kakao

Ciasto piernikowe drobno kruszymy lub ścieramy na tarce. Serek mascarpone mieszamy z nutellą, powidłami i przyprawą do piernika. Dodajemy do pokruszonego ciasta i wyrabiamy do połączenia się składników. Masę dzielimy na trzy części. Do pierwszej dodajemy posiekaną żurawinę, do drugiej mielone migdały, a do trzeciej skórkę pomarańczową. Każdą z mas mieszamy, formujemy w kulę i wkładamy na 15 minut do zamrażarki. Po tym czasie z każdej porcji formujemy kulki wielkości orzecha laskowego. Do kulek migdałowych wkładamy do środka po pół migdała.

Kulki z żurawiną obtaczamy w cukrze pudrze, kulki pomarańczowe w kakao, a migdałowe w pokruszonych płatkach migdałowych. Układamy w papierowych papilotkach i chłodzimy w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz