Na słodkie upominki dla rodziny przygotowałam trufle piernikowe. W tym celu upiekłam szybkie ciasto piernikowe, ale równie dobrze można wykorzystać kawałki ciast, których upiekliśmy więcej niż potrzeba lub zostały nie zjedzone w trakcie przygotowań przedświątecznych. Smaki również można dopasować do własnych upodobań. Ja dodałam żurawiny, skórki pomarańczowej i migdałów, ale dobre będą też każde inne bakalie. Tak naprawdę jest to bardziej pomysł niż przepis, bo daje sporo różnych możliwości, w zależności od fantazji i preferencji smakowych.
Składniki na ok. 30 sztuk:- ok. 500 g ciasta piernikowego
- 150 g serka mascarpone
- 50 g kremu czekoladowego typu nutella
- 3 łyżki powideł śliwkowych
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- garść suszonej żurawiny
- 2 łyżki mielonych migdałów + 5 całych migdałów
- 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
Do obtoczenia:
- cukier puder
- płatki migdałowe
- kakao
Ciasto piernikowe drobno kruszymy lub ścieramy na tarce. Serek mascarpone mieszamy z nutellą, powidłami i przyprawą do piernika. Dodajemy do pokruszonego ciasta i wyrabiamy do połączenia się składników. Masę dzielimy na trzy części. Do pierwszej dodajemy posiekaną żurawinę, do drugiej mielone migdały, a do trzeciej skórkę pomarańczową. Każdą z mas mieszamy, formujemy w kulę i wkładamy na 15 minut do zamrażarki. Po tym czasie z każdej porcji formujemy kulki wielkości orzecha laskowego. Do kulek migdałowych wkładamy do środka po pół migdała.
Kulki z żurawiną obtaczamy w cukrze pudrze, kulki pomarańczowe w kakao, a migdałowe w pokruszonych płatkach migdałowych. Układamy w papierowych papilotkach i chłodzimy w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz