poniedziałek, 6 kwietnia 2020

CYNAMONOWE ZAJĄCZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO




Z gotowego ciasta francuskiego można przygotować ekspresowe słodkości. Na Wielkanoc mogą przybrać kształt zajączków ze śmietankowym, puchatym ogonkiem. Takie ciasteczka spodobają się każdemu maluchowi. 

Składniki na 16 sztuk:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 łyżki stopionego masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 250 ml śmietany kremówki 30% lub36%
  • ½ łyżeczki cukru pudru

Ciasto francuskie rozwijamy. Roztopione masło mieszamy z cynamonem i cukrem trzcinowym i smarujemy nim połowę ciasta. Nieposmarowaną część nakładamy od góry delikatnie dociskając. Dłuższe krawędzi otrzymanego w ten sposób prostokąta dociskamy zębami widelca. Ciasto kroimy wzdłuż krótszego boku na ok. 16 pasków o szerokości 1 cm. Każdy z pasków owijamy wokół palca tworząc pętelkę, a wystające kawałki lekko skręcamy i rozchylamy tworząc uszka. Tak przygotowane zawijasy układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 12 – 13 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 2000C, aż zaczną się rumienić. Po upieczeniu studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku. Przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie dużej gwiazdki i na okrągłą część ciastek wyciskamy rozetki, przypominające zajęcze ogonki. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz