Z gotowego ciasta francuskiego można przygotować ekspresowe
słodkości. Na Wielkanoc mogą przybrać kształt zajączków ze śmietankowym,
puchatym ogonkiem. Takie ciasteczka spodobają się każdemu maluchowi.
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 2 łyżki stopionego masła
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 250 ml śmietany kremówki 30% lub36%
- ½ łyżeczki cukru pudru
Ciasto francuskie rozwijamy. Roztopione masło mieszamy z
cynamonem i cukrem trzcinowym i smarujemy nim połowę ciasta. Nieposmarowaną
część nakładamy od góry delikatnie dociskając. Dłuższe krawędzi otrzymanego w
ten sposób prostokąta dociskamy zębami widelca. Ciasto kroimy wzdłuż krótszego
boku na ok. 16 pasków o szerokości 1 cm. Każdy z pasków owijamy wokół palca
tworząc pętelkę, a wystające kawałki lekko skręcamy i rozchylamy tworząc uszka.
Tak przygotowane zawijasy układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i
pieczemy 12 – 13 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 2000C,
aż zaczną się rumienić. Po upieczeniu studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na
sztywno z cukrem pudrem do smaku. Przekładamy do rękawa cukierniczego z
końcówką w kształcie dużej gwiazdki i na okrągłą część ciastek wyciskamy
rozetki, przypominające zajęcze ogonki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz