Na szybki, jesienny deser wymyśliłam mini szarlotki na
wypróbowanym kruchym cieście z dodatkiem serka homogenizowanego. Takie mini
łakocie cieszą oko i kubki smakowe. A jeśli coś zostanie łatwo je zapakować na
przekąskę do szkoły lub pracy. Polecam!
- 1 ½ szklanki mąki
- 2 łyżki cukru pudru
- 100 g waniliowego serka homogenizowanego
- 125 g masła
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 duże jabłko
- ½ łyżeczki cynamonu
- 1 żółtko
- dekoracyjny cukier kandyzowany
Mąkę i cukier puder przesiewamy, dodajemy zimne,
posiekane masło, serek i proszek do pieczenia. Zagniatamy do otrzymania
gładkiego, jednolitego ciasta. Ciasto rozwałkowujemy na blacie oprószonym mąką,
na grubość ok 3 mm i przy pomocy szerokiej szklanki wycinamy kółka. Ścinki
ciasta ponownie zagniatamy, rozwałkowujemy i wycinamy aż do wykorzystania
całego ciasta.
Jabłko obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy
w drobną kostkę i mieszamy z cynamonem. Na połowie okręgów z ciasta wykładamy
porcję jabłek. Brzegi ciasta smarujemy żółtkiem roztrzepanym z łyżką wody i od
góry przyklejamy po drugim krążku ciasta, lekko je naciągając, aby równo
sięgało do brzegów. Brzegi dodatkowo dociskamy widelcem. Na każdym ciastku
robimy od góry po 3 niewielkie nacięcia nożem, wierzch smarujemy żółtkiem i
posypujemy cukrem. Układamy na blasze wyłożonej matą lub papierem do pieczenia
i pieczemy ok 25 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C
(lub do 1800C bez termoobiegu), do zrumienienia.
Jak zwykle bardzo ciekawy pomysł. Na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńmysle, ze chetnie bym sie podjela i zrobila!
OdpowiedzUsuńGenialne. Z córeczką takie zrobimy, ale będzie zabawa
OdpowiedzUsuńMiniszarlotki to świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuń