Pachnące
cynamonem gofry z dodatkiem jabłek to świetny deser na szybko, kiedy
marzy nam się szarlotka, a nie mamy czasu jej upiec. Nieco cięższe od
tradycyjnych gofrów, ale za to wilgotne i soczyste. Najlepiej smakują z lekką
chmurką bitej śmietany lub gałką lodów waniliowych. Na pierwszy dzień szkoły będą jak znalazł;)
Składniki na 12 gofrów:
- 2 duże kwaskowate jabłka
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżki cukru
- 300 ml mleka
- ¼ szklanki oleju
- 2 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki cynamonu
- cukier puder do oprószenia
Jabłka obieramy
i ścieramy na dużych oczkach tarki. Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli na
sztywną pianę. Żółtka miksujemy z mąką, cukrem, mlekiem, olejem, proszkiem do
pieczenia i cynamonem. Dodajemy tarte jabłka i pianę z białek. Delikatnie
mieszamy, do połączenia się składników. Ciasto wylewamy porcjami na rozgrzaną
gofrownicę. Pieczemy do zrumienienia. Podajemy oprószone cukrem pudrem lub z
bitą śmietaną.
Za klasycznymi goframi nie przepadam, ale takiego jabłkowego chętnie spróbuję :)
OdpowiedzUsuń