poniedziałek, 9 września 2019

CIASTO MARCHEWKOWE Z JABŁKAMI




Na wrześniowy deser polecam ciasto marchewkowe na bogato. Z soczystą marchewką prosto z ogródka, orzeźwiającą galaretką jabłkowo-agrestową i pianką mascarpone. Jest pyszne i kolorowe, a przy tym niskokaloryczne. Ozdobiłam je różyczkami ze świeżej marchewki. 

Ciasto marchewkowe:
  • 1 szklanka marchewki startej na drobnych oczkach tarki (ok. 150 g)
  • 2 duże jajka
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki oleju roślinnego
  • 1 ½ szklanki mąki
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
Masa jabłkowa:
  • 1 kg jabłek
  • 1 galaretka agrestowa
Pianka mascarpone:
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 galaretka agrestowa

Ciasto marchewkowe: Jajka ubijamy z cukrem dodając stopniowo olej i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, a na koniec startą marchewkę i cynamon. Ciasto przelewamy do natłuszczonej i oprószonej mąką tortownicy o średnicy 22 cm. Pieczemy 35 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu). Po upieczeniu ciasto delikatnie studzimy, wyjmujemy z blaszki i układamy na paterze górą do dołu (ewentualnie zbyt wyrośniętą górką można ściąć). Po całkowitym przestudzeniu ciasto kroimy na 2 blaty. Pierwszy z nich układamy ponownie na dnie blaszki.

Masa jabłkowa: Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w niewielką kostkę. Przekładamy do garnka z grubym dnem, wlewamy 2 łyżki wody i dusimy do momentu, aż jabłka zaczną się rozpadać. Garnek zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretkę i dobrze mieszamy, żeby się rozpuściła. Studzimy i wylewamy na ciasto w blaszce. Na górze układamy drugi blat ciasta.

Pianka mascarpone: Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wody. Studzimy do momenty żelowania. Mascarpone miksujemy wlewając stopniowo żelującą galaretkę. Piankę wylewamy na górę ciasta. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. 

3 komentarze:

  1. Przepis już w zakładkach. W weekend zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Co znaczy żelująca galaretka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten moment pośredni kiedy galaretka nie jest już całkowicie płynna, ale też jeszcze nie stężona. Ma wtedy konsystencję rzadkiego kisielu

      Usuń