Każdy kto lubi chałwę musi sobie upiec ten sernik! Wspaniały
smak, aksamitna konsystencja i gruba warstwa czekoladowo-chałwowej polewy, w
której zakochałam się robiąc babkę chałową. Użyłam chałwy waniliowo-kakaowej,
ponieważ taką lubię, oraz dla uzyskania kontrastu kolorystycznego, ale może być
też każda inna. Polecam!
- 120 g herbatników maślanych
- 40 g roztopionego masła
- 1 łyżeczka kakao
- ½ łyżeczki cynamonu
- 1 kg mielonego twarogu
- 250 g serka mascarpone
- 5 jajek
- ¾ szklanki cukru
- 1 budyń waniliowy
- 200 g chałwy waniliowo-kakaowej
- 150 g chałwy waniliowo-kakaowej
- 50 g gorzkiej czekolady
- 150 ml śmietany kremówki 30%
Spód: Herbatniki drobno mielimy w malakserze.
Dodajemy roztopione masło, kakao i cynamon. Mieszamy do uzyskania konsystencji
mokrego piasku. Spód tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do
pieczenia i wysypujemy masę herbatnikową. Równomiernie rozprowadzamy po całym
dnie, mocno ugniatamy i wkładamy na 30 minut do lodówki.
Masa serowa: Jajka miksujemy z cukrem, dodając
stopniowo po łyżce twarogu. Następnie, cały czas miksując, dodajemy serek
mascarpone i proszek budyniowy. Na koniec wsypujemy niezbyt drobno pokruszoną
chałwę i mieszamy przy pomocy szpatułki. Masę delikatnie wylewamy na schłodzony
spód herbatnikowy. Pieczemy 1 godzinę i 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 1600C
(bez termoobiegu, z grzaniem góra-dół). Po tym czasie piekarnik wyłączamy i
zostawiamy w nim sernik aż do wystudzenia.
Polewa chałwowa: Do metalowej lub szklanej miseczki
wsypujemy pokruszona chałwę i posiekaną czekoladę. Zalewamy śmietanką i
stawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą. Podgrzewamy na parze, aż wszystkie
składniki się rozpuszczą i połączą. Ciepłą polewę wylewamy na wierzch sernika. Sernik
przed podaniem przechowujemy w lodówce.
Zapisuję do ulubionych i jak tylko będę jechać do babci to przygotuję to ciacho. Mam w rodzinie największą fankę chałwy na świecie ;)
OdpowiedzUsuńSernik i chałwa. No chyba genialniejszego duetu nie da się wymyślić ;)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie *-*
OdpowiedzUsuńDziękuję! Cudowny sernik
OdpowiedzUsuńZrobiłam. Zjadłam w jeden dzień. Nie żałuję :)
OdpowiedzUsuń