czwartek, 18 lipca 2019

CIASTO MALINOWY OBŁOCZEK




Proste ciasta z galaretką i owocami kochają wszyscy. Moja dzisiejsza propozycja jest lekka i soczysta, jak letnie orzeźwienie, oraz delikatna jak obłoczek za sprawą śmietankowej pianki. Stabilną podstawę stanowi puszysty biszkopt z dodatkiem czekolady, który świetnie uzupełnia całość smakowo i kolorystycznie. Polecam!

Biszkopt:
  • 6 jajek
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 50 g gorzkiej czekolady
Masa śmietankowa:
  • 500 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 1 galaretka malinowa + 150 ml wody
Dodatkowo:
  • 2 galaretki malinowe
  • 300 g malin

Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną, lśniącą pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę i kakao, oraz czekoladę startą na dużych oczkach tarki. Delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki, do połączenia się składników. Puszystą masę przekładamy do blaszki o wymiarach mniej więcej 22 x 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 35 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C bez termoobiegu). Studzimy w blaszce.

Masa śmietankowa: Galaretkę rozpuszczamy w 150 ml wrzątku. Studzimy. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno i cały czas ubijając małym strumieniem wlewamy zaczynającą tężeć, ale wciąż płynną galaretkę. Masę wylewamy na biszkopt w blaszce.

Dodatkowo: Na masie śmietankowej układamy maliny, delikatnie wciskając je w masę. Galaretki malinowe rozpuszczamy w 800 ml wody, studzimy i kiedy zaczną żelować wylewamy je na wierzch ciasta. Ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia galaretki. 

8 komentarzy: