Pieczenie warzyw zdecydowanie podnosi ich walory smakowe.
Cukinię i czosnek piekę najczęściej na przeróżne sosy i pasty, a tym razem na
ich bazie przygotowałam prostą i pyszną zupę krem, która będzie idealna na wzmocnienie odporności w sezonie zimowym. Z chrupiącymi grzankami
smakuje wspaniale. Polecam!
- 1 większa cukinia – ok. 800 g
- 1 główka czosnku
- 1 duża cebula
- 1 litr bulionu
- sól i pieprz do smaku
- 100 ml śmietanki 30%
- olej do smażenia
- chleb lub bułka na grzanki
- natka pietruszki
Cukinię pozbawioną gniazd nasiennych kroimy w grubą kostkę i
układamy na blasze skórką do dołu. Dokładamy całą główkę czosnku z lekko
ściętym wierzchołkiem odsłaniającym miąższ. Pieczemy 30 minut w piekarniku
rozgrzanym do 2000C.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na niewielkiej
ilości oleju do zrumienienia i przekładamy do garnka. Dodajemy upieczoną
cukinię oraz miąższ z czosnku wyciśnięty z łupinek. Zalewamy bulionem,
zagotowujemy i blendujemy na gładki krem. Dodajemy zahartowaną śmietanę i
przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z grzankami z chleba lub bułki
przyrumienionymi na niewielkiej ilości oleju oraz drobno posiekaną natka
pietruszki.
Robię! Niech mi zupka chociaż trochę umili wyczekiwanie na wiosnę :D
OdpowiedzUsuńChyba jeszcze nigdy nie łączyłam w zupie cukinii i czosnku,
OdpowiedzUsuńwięc brzmi to ciekawie :)
Jesli chodzi o zupę z cukinii to lubię taki na serkach topionych i mięsie mielonym, chociaż przez to mięso to chyba nie jest ona specjalnie zdrowa (choć pyszna).
A tego przepisu chętnie spróbuję latem, dzięki :)
Zdrowy i przepyszny! Smakuje obłędnie
OdpowiedzUsuń