środa, 9 stycznia 2019

ZUPA KREM Z CUKINII I CZOSNKU




Pieczenie warzyw zdecydowanie podnosi ich walory smakowe. Cukinię i czosnek piekę najczęściej na przeróżne sosy i pasty, a tym razem na ich bazie przygotowałam prostą i pyszną zupę krem, która będzie idealna na wzmocnienie odporności w sezonie zimowym. Z chrupiącymi grzankami smakuje wspaniale. Polecam!

  • 1 większa cukinia – ok. 800 g
  • 1 główka czosnku
  • 1 duża cebula
  • 1 litr bulionu
  • sól i pieprz do smaku
  • 100 ml śmietanki 30%
  • olej do smażenia
  • chleb lub bułka na grzanki
  • natka pietruszki

Cukinię pozbawioną gniazd nasiennych kroimy w grubą kostkę i układamy na blasze skórką do dołu. Dokładamy całą główkę czosnku z lekko ściętym wierzchołkiem odsłaniającym miąższ. Pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 2000C.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju do zrumienienia i przekładamy do garnka. Dodajemy upieczoną cukinię oraz miąższ z czosnku wyciśnięty z łupinek. Zalewamy bulionem, zagotowujemy i blendujemy na gładki krem. Dodajemy zahartowaną śmietanę i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z grzankami z chleba lub bułki przyrumienionymi na niewielkiej ilości oleju oraz drobno posiekaną natka pietruszki. 

3 komentarze:

  1. Robię! Niech mi zupka chociaż trochę umili wyczekiwanie na wiosnę :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba jeszcze nigdy nie łączyłam w zupie cukinii i czosnku,
    więc brzmi to ciekawie :)

    Jesli chodzi o zupę z cukinii to lubię taki na serkach topionych i mięsie mielonym, chociaż przez to mięso to chyba nie jest ona specjalnie zdrowa (choć pyszna).
    A tego przepisu chętnie spróbuję latem, dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdrowy i przepyszny! Smakuje obłędnie

    OdpowiedzUsuń