Lekki, pieczony sernik z prażonymi jabłkami i cynamonową
pianką smakuje rewelacyjnie. Mimo niewielkiego nakładu pracy ciasto wygląda
bardzo elegancko i świetnie sprawdzi się na uroczystościach rodzinnych. Masę jabłkową zrobiłam z jabłek ze słoika przygotowanych latem, ale można ją wykonać również ze świeżych jabłek i galaretki, tak jak np. w Kilimiandżaro. Polecam!
- 2 opakowania ciastek Oreo ( razem 360 g)
- 60 g masła
- 1 kg mielonego twarogu
- 1 szklanka cukru
- 5 jajek
- 3 łyżki kaszy manny
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 200 ml śmietanki 30%
- 1,5 litra prażonych jabłek ze słoika
- 3 łyżki żelatyny
- 300 ml śmietanki 30% lub 36%
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 łyżeczka cynamonu
Spód: Ciastka oreo rozdrabniamy w malakserze.
Dodajemy roztopione masło i miksujemy do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
Masę przesypujemy do blaszki o wymiarach 22 x 36 cm wyłożonej papierem do
pieczenia i mocno ugniatamy. Wstawiamy na 30 minut do lodówki.
Masa serowa: Jajka miksujemy przez 2 minuty z cukrem.
Cały czas miksując stopniowo dodajemy twaróg, kaszę manną, mąkę ziemniaczaną i
śmietankę. Masę delikatnie wylewamy na schłodzony spód z oreo (będzie mocno
płynna). Sernik pieczemy 55 minut w piekarniku rozgrzanym do 1600C
(bez termoobiegu). Po tym czasie piekarnik wyłączamy zostawiając w nim sernik
aż do wystudzenia.
Wykończenie: Żelatynę rozpuszczamy w 50 ml wrzącej
wody, studzimy do temperatury pokojowej i miksujemy z prażonymi jabłkami.
Wykładamy na wierzch wystudzonego sernika i wstawiamy do lodówki do stężenia
masy jabłkowej. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodając po łyżeczce cukru
pudru i cynamonu do smaku (dodatkowo, jeśli ciasto miałoby dłużej postać,
piankę można usztywnić łyżeczką żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości
wrzącej wody lub śmietan-fixem). Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z
końcówką w kształcie dużej gwiazdy i wyciskamy dekoracyjne rozetki na powierzchni
ciasta.
Ciacho wygląda smakowicie! :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis :)
OdpowiedzUsuń