Karmelowe ciasteczka z płatkami owsianymi i słonecznikiem przygotowuje
się bardzo szybko, a jeszcze szybciej znikają, gdy tylko ostygną. Są niezwykle
kruche i pyszne. Dodałam do nich niedużą porcję gotowej masy kajmakowej, która
została mi z innego wypieku i to był zdecydowany strzał w dziesiątkę!
- 150 g miękkiego masła
- 50 g masy kajmakowej z puszki
- 1 jajko
- ½ szklanki cukru trzcinowego
- ½ szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych lub górskich
- ¼ szklanki ziaren słonecznika
Masło miksujemy z cukrem, do momentu aż zacznie nabierać
jasnego koloru. Dodajemy masę kajmakową, jajko oraz mąkę i proszek do
pieczenia. Miksujemy. Na koniec wsypujemy płatki owsiane i ziarna słonecznika.
Mieszamy. Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego (najlepiej robić
to dłońmi maczanymi w zimnej wodzie), lekko je spłaszczamy i układamy na blasze
do pieczenia pokrytej matą lub papierem do pieczenia. Pieczemy 14 – 15 minut w
piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C
bez termoobiegu). Studzimy na blaszce i dopiero kiedy będą zimne przekładamy na
paterę lub do pojemniczków.
Świetne 😊
OdpowiedzUsuńWyglądają świetnie, w weekend chyba biorę się za pieczenie
OdpowiedzUsuń