wtorek, 28 lutego 2017

BABKA PUSZEK NA BIAŁKACH




Jeśli po karnawałowym szaleństwie z pączkami i faworkami zostało wam dużo białek upieczcie tą babkę. Będzie puszysta i delikatna, a cytrynowy aromat nada jej charakteru. Używam do niej białek świeżych lub wcześniej zamrożonych. Zawsze się udaje i wszystkim smakuje.

  • 7 białek z dużych jaj
  • szczypta soli
  • 150 g roztopionego masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z ½ cytryny
Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • sok z ok. 1 cytryny

Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną, lśniącą pianę. Cały czas miksując stopniowo dodajemy cukier, a następnie roztopione i przestudzone masło. Mąkę tortową, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiewamy i delikatnie mieszając dodajemy do masy razem ze skórką z cytryny. Ciasto przekładamy do natłuczonej formy do babki. Pieczemy 40 – 45 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C bez termoobiegu). Ciepłą babkę delikatnie wyjmujemy z formy, a kiedy przestygnie smarujemy gęstym lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z cytryny.

piątek, 24 lutego 2017

BUDYŃ Z KASZY MANNY Z BANANEM I MIODEM




Na deser proponuję pyszny budyń z kaszy manny, śmietanki i banana słodzony miodem. Pysznie i zdrowo, z dużą dawką pozytywnej energii.

Składniki na 2 duże porcje:
  • 500 ml mleka
  • 5 łyżek kaszy manny (50 g)
  • 200 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 1 dojrzały banan
  • 2 – 3 łyżki miodu
  • 2 szczypty cynamonu

Mleko doprowadzamy do wrzenia i mieszając wsypujemy kaszę manną. Zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 5 minut, do zgęstnienia. Odstawiamy do przestudzenia.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy rozdrobnionego widelcem banana oraz zimną kaszę manną. Miksujemy i przekładamy do pucharków. Polewamy miodem i oprószamy cynamonem.

środa, 22 lutego 2017

KARNAWAŁOWE KOKARDKI SEROWE




Karnawałowe szaleństwo pomału dobiega końca, więc podrzucam szybciutki przepis na serowe kokardki. Powstały w oparciu o przepis na tradycyjne faworki wzbogacony niemielonym twarogiem, który dodaje im fajnego smaku. Najlepsze są w dniu smażenia, potem niestety twardnieją, więc nie ma co sobie żałować, tylko cieszyć się nimi, póki są. 

Składniki na ok. 100 sztuk:
  • 1 ½ szklanki mąki
  • 100 g twarogu niemielonego z kostki
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka spirytusu
Dodatkowo:
  • tłuszcz do głębokiego smażenia
  • cukier puder do oprószenia

Z mąki, twarogu, proszku do pieczenia, żółtek, śmietany, szczypty soli i spirytusu zagniatamy ciasto. Kiedy zacznie odchodzić od rąk, oraz będzie zwarte i plastyczne, przekładamy je na stolnicę lub matę oprószoną mąką, dzielimy na połowę i bardzo cienko rozwałkowujemy. Radełkiem lub nożem kroimy na paski o długości 6 cm i szerokości 3 cm. Każdy pasek ściskamy palcami w połowie, tworząc kokardkę (dość mocno, aby nie rozkleiły się w czasie smażenia). Kokardki smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu, po 2 – 3 minuty z obu stron, do zrumienienia. Odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Przestudzone obficie posypujemy cukrem pudrem.

czwartek, 16 lutego 2017

HRECZNIAKI - KRESOWE KOTLETY Z KASZY I TWAROGU




Hreczniaki wywodzące się z kuchni kresowej to pyszne i treściwe kotlety z kaszy gryczanej i białego sera. Gryka w kuchni Kresów Wschodnich nazywana jest hreczką, stąd ich upowszechniona nazwa hreczniaki. Mam to szczęście, że cała moja rodzinka lubi kaszę gryczaną, więc pojawia się u nas bardzo często, a w połączeniu z twarogiem to już prawdziwy rarytas. Hreczniaki, podobnie jak kotlety z kaszy i mięsa mielonego (zwane też hreczynkami) najlepiej podawać z sosem pieczarkowym, choć mi osobiście najbardziej smakują z kleksem jogurtu naturalnego lub gęstej, kwaśnej śmietany. Jeśli lubicie te smaki znajdziecie u mnie też przepis na pyszne pierogi z kaszą i twarogiem.

Składniki na 10 kotletów:
  • 100 g kaszy gryczanej
  • 200 g białego sera
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki
  • sól i pieprz do smaku
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

Kaszę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Studzimy.
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Studzimy. Ugotowaną kaszę i podsmażoną cebulkę łączymy z twarogiem. Całość możemy w tym momencie przepuścić przez maszynkę do mięsa, rozdrobnić przy pomocy ręcznego blendera lub pozostawić tak jak jest. Do masy dodajemy jajko, łyżkę mąki oraz sól i pieprz do smaku. Dobrze wyrabiamy i formujemy płaskie kotlety. Panierujemy je w bułce tartej i smażymy na mocno rozgrzanym oleju, na rumiano z obu stron.

wtorek, 14 lutego 2017

DESER WALENTYNKOWY Z ARBUZEM I GRANATEM




Dzisiejszy deser walentynkowy przygotowałam z uznanymi afrodyzjakami: działającym jak viagra arbuzem i rozpalającym zmysły granatem. Prostota i romantyzm w jednym pucharku. Polecam na romantyczne wieczory we dwoje! 

Składniki na 4 pucharki:
  • 400 g miąższu arbuza
  • 1 granat
  • 1 serek homogenizowany waniliowy (250g)
  • 1 galaretka arbuzowa lub truskawkowa
  • 1 galaretka cytrynowa
  • plaster arbuza na serduszka

Czerwoną galaretkę (arbuzową lub truskawkową) rozpuszczamy w ½ szklanki wrzącej wody. Studzimy. Miąższ arbuza miksujemy blenderem i wlewamy do galaretki. Mieszamy i przelewamy do 4 szklanek lub pucharków, które wstawiamy do miseczek lub innych pojemników, w taki sposób, aby stały pod ukosem. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1 szklance wrzącej wody. Studzimy i miksujemy z serkiem homogenizowanym. Wlewamy do pucharków z całkowicie stężałą galaretką arbuzową. Ponownie wstawiamy do lodówki do stężenia jasnej masy. Deser przed podaniem dekorujemy pestkami granata i serduszkami wyciętymi z arbuza.