Dzieci uwielbiają kolorowe torty ze swoimi ulubionymi
postaciami z bajek, a nie zawsze mamy czas, lub zdolności, aby sprostać im
wymaganiom. I tu z pomocą przychodzą nam jadalne obrazki drukowane na opłatkach.
Do wyboru mamy setki wzorów w wielu rozmiarach, tak aby każdy mógł znaleźć coś
dla siebie. Na obrazku można też wydrukować dowolny napis, np. imię
solenizanta. Opłatek wystarczy odpowiednio wcześnie zamówić (zwykle robię to
przez Internet) i nałożyć około 2 godzin przed podaniem tortu. Krótko po
nałożeniu zwykle zaczyna się marszczyć i falować, tworząc nierówną powierzchnię,
ale gdy nabierze odpowiednio dużo wilgoci, znowu ładnie się rozprostowuje. Tort
kroimy ostrym nożem, bo opłatek lubi się trochę ciągnąć. Moja propozycja to
tort śmietanowo-owocowy. Bardzo łatwy i szybki, a przy tym lekki i smaczny. Taka
opcja zawsze smakuje wszystkim dzieciom!
Biszkopt:
- 8 jajek
- szczypta soli
- 1 ¼ szklanki cukru
- 1 ¼ szklanki mąki tortowej
- ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
Krem owocowy:
- 1 szklanka zmiksowanych jagód lub truskawek
- 300 ml śmietany kremówki 36%
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki żelatyny
- 3 łyżki cukru pudru
Krem śmietankowy:
- 300 ml śmietany kremówki 36%
- 250 g serka mascarpone
- 1 łyżka żelatyny
- 2 łyżki cukru pudru
Do nasączenia:
- sok z ½ cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- ¾ szklanki wody
Dodatkowo:
- opłatek na tort z kolorowym wydrukiem
- cukrowe kwiatki i serduszka lub kolorowa posypka
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze
szczyptą soli na sztywną, lśniącą pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy
cukier, a następnie po 1 żółtku. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę tortową i
ziemniaczaną. Delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki, aby masa nie straciła
puszystości. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 24 cm z dnem wyłożonym
papierem do pieczeni (boków niczym nie smarujemy). Pieczemy 45 – 50 minut w
piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1600C (lub do 1800C
bez termoobiegu). Studzimy w formie.
Krem owocowy: Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno.
Dodajemy serek mascarpone, cukier puder i mus z jagód lub truskawek, a na
koniec żelatynę rozpuszczoną w ¼ szklanki wrzącej wody i lekko przestudzoną.
Miksujemy.
Krem śmietankowy: Śmietanę kremówkę ubijamy na
sztywno. Dodajemy serek mascarpone, cukier puder do smaku, a na koniec żelatynę
rozpuszczoną w ¼ szklanki wrzącej wody i lekko przestudzoną. Miksujemy.
Wykonanie: Boki przestudzonego biszkopta oddzielamy
od blaszki wąskim nożykiem. Ciasto wyjmujemy na blat, zdejmujemy papier do
pieczenia i kroimy na 3 blaty. Pierwszy blat biszkoptu układamy na paterze,
nasączamy 1/3 ponczu przygotowanego z wody, soku z cytryny i cukru do smaku.
Smarujemy połową kremu owocowego, układamy drugi blat biszkoptu, nasączamy go i
smarujemy resztą kremu owocowego. Całość równo dociskamy trzecim blatem
biszkoptu i nasączamy go pozostałym ponczem. Tort na tym etapie wstawiamy na ok.
2 – 3 godziny do lodówki, aby masa stężała. Po tym czasie wierzch i boki tortu
smarujemy kremem śmietankowym, zostawiając niewielką część na dekorację. Górę
bardzo starannie wyrównujemy. Gotowy opłatek przycinamy tak, aby jego średnica
była ok. 1 cm mniejsza niż średnica tortu i układamy go dokładnie po środku,
lekko dociskając i wygładzając, aby równo przylegał do całej powierzchni.
Resztę kremu śmietankowego przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną
końcówką i wyciskamy dookoła, zakrywając miejsce łączenia się brzegu opłatka z
tortem. Całość dowolnie dekorujemy cukrowymi kwiatkami lub kolorową posypką.
Tort przechowujemy w lodówce.
Opłatek kwadrans po nałożeniu lekko pomarszczony:
Opłatek po około 2 godzinach znowu idealnie gładki: