Kruche ciasta z owocami zawsze się udają, więc lubię z nimi
eksperymentować. Tym razem soczyste, czerwone porzeczki rozsypałam na słodkiej, kokosowej piance z
serkiem mascarpone, dzięki czemu środek jest lekko wilgotny. Całość po prostu pycha!
- 2 ½ szklanki mąki
- 200 g masła lub margaryny
- ½ szklanki cukru
- 6 żółtek
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 białek
- szczypta soli
- 1 ½ szklanki cukru
- 250 g serka mascarpone
- 1 szklanka wiórek kokosowych
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 500 g czerwonej porzeczki (ok. 2 szklanek)
- cukier puder do oprószenia
Kruche ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia
i kakao. Dodajemy zimne, posiekane masło, cukier i żółtka. Całość siekamy
nożem, a następnie energicznie zagniatamy do uzyskania zwartego ciasta. Ciasto
dzielimy mniej więcej na połowę. Pierwszą porcję (może być nieco mniejsza)
formujemy w kulę, wkładamy do woreczka foliowego i wkładamy do zamrażalki.
Drugą porcją wylepiamy dno blaszki o wymiarach 20 x 36 cm wyłożonej papierem do
pieczenia i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.
Pianka kokosowa: Białka ze szczyptą soli ubijamy na
sztywno. Cały czas ubijając stopniowo dosypujemy cukier, a następnie
zmniejszając obroty miksera dodajemy serek mascarpone, mąkę ziemniaczaną oraz
wiórki kokosowe. Delikatnie mieszamy do połączenia wszystkich składników. Masę
wykładamy na schłodzony spód ciasta.
Na piance kokosowej układamy oberwane z gałązek i
przepłukane na sicie porzeczki. Na wierzch ścieramy na dużych oczkach tarki
zmrożoną porcję ciasta.
Pieczemy 50 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do
1700C (lub do 1900C bez termoobiegu).
Zimne ciasto oprószamy cukrem pudrem.
Smacznie! :-)
OdpowiedzUsuńWlasnie upieklam.Naprawde pyszne a zapach jaki unosi sie w domu,bezcenny-)))Dziekuje za inspiracje i pozdrawiam serdecznie-)))
OdpowiedzUsuńsmaczne ciasto .porzeczki pomieszalam z agrestem .dzieki za pomysl.
OdpowiedzUsuńCzym można zastąpić mascarpone?
OdpowiedzUsuńSpróbowałabym z waniliowym serkiem homogenizowanym
Usuń