Nadmiar szczęścia mnie przytłacza ;). Jeszcze nie całkiem
skończyły się truskawki, a w ogrodzie już gałęzie uginają się pod ciężarem
czereśni, wiśni, agrestu i porzeczek we wszystkich kolorach. Do tego lasy pełne
są czarnych jagód. Nie ma czasu aby leniwie rozkoszować się smakiem długo
wyczekiwanych owoców, lecz trzeba zakasać rękawy i brać się do pracy, aby nic z
tych dobrodziejstw się nie zmarnowało. Na osłodę, pomiędzy przetworami na zimę,
piekę oczywiście niezliczone ciasta. Najlepiej aby nie były zbyt skomplikowane
i taki właśnie jest ten prosty biszkopt z makiem przekładany orzeźwiającą
pianką z czerwonego agrestu. To moja pyszniutka wersja, ale jeśli ktoś nie lubi chrzęszczącego pod zębami maku wystarczy go pominąć w przepisie, a czerwony agrest można oczywiście śmiało zastąpić zielonym. Polecam!
- 6 jajek
- szczypta soli
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- ½ szklanki suchego maku
- 500 g czerwonego agrestu
- 500 ml śmietany kremówki 36%
- 3 – 4 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki żelatyny
- sok z ½ cytryny
- ½ szklanki wody
- 1 – 1 ½ szklanki cukru pudru
- sok z ½ cytryny
- 1 – 2 łyżki gorącej wody
Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną, lśniącą
pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy cukier, a następnie po 1 żółtku.
Na koniec dodajemy przesianą mąkę tortową i ziemniaczaną oraz mak. Całość
delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki, aby nie stracić puszystości. Ciasto
wylewamy do blaszki o wymiarach mniej więcej 21 x 26 cm wyłożonej papierem do
pieczenia. Pieczemy 30 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C
(lub do 1900C bez termoobiegu). Studzimy.
Pianka agrestowa: Agrest płuczemy i rozdrabniamy przy
pomocy blendera. Przecieramy przez gęste, metalowe sito i otrzymany mus
mieszamy z żelatyną rozpuszczoną w 1/3 szklanki wrzącej wody. Odstawiamy w
chłodne miejsce. Kiedy mus zacznie delikatnie tężeć łączymy go z ubitą na
sztywno śmietana kremówką. Dosładzamy cukrem pudrem do smaku .
Wykonanie: Biszkopt wyjmujemy z blaszki i kroimy na
dwa cienkie blaty. Pierwszy z nich ponownie układamy na dnie blaszki i
nasączamy połową wody z sokiem cytrynowym. Wykładamy piankę agrestową,
wyrównujemy i układamy drugi blat biszkoptu. Nasączamy go i smarujemy gęstym
lukrem przygotowanym z cukru pudru, soku z cytryny i odrobiny wody. Ciasto wstawiamy
do lodówki, do całkowitego stężenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz