wtorek, 5 lipca 2016

BISZKOPT MAKOWY Z AGRESTOWĄ PIANKĄ




Nadmiar szczęścia mnie przytłacza ;). Jeszcze nie całkiem skończyły się truskawki, a w ogrodzie już gałęzie uginają się pod ciężarem czereśni, wiśni, agrestu i porzeczek we wszystkich kolorach. Do tego lasy pełne są czarnych jagód. Nie ma czasu aby leniwie rozkoszować się smakiem długo wyczekiwanych owoców, lecz trzeba zakasać rękawy i brać się do pracy, aby nic z tych dobrodziejstw się nie zmarnowało. Na osłodę, pomiędzy przetworami na zimę, piekę oczywiście niezliczone ciasta. Najlepiej aby nie były zbyt skomplikowane i taki właśnie jest ten prosty biszkopt z makiem przekładany orzeźwiającą pianką z czerwonego agrestu. To moja pyszniutka wersja, ale jeśli ktoś nie lubi chrzęszczącego pod zębami maku wystarczy go pominąć w przepisie, a czerwony agrest można oczywiście śmiało zastąpić zielonym. Polecam!

Biszkopt:
  • 6 jajek
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • ½ szklanki suchego maku
Pianka agrestowa:
  • 500 g czerwonego agrestu
  • 500 ml śmietany kremówki 36%
  • 3 – 4 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki żelatyny
Do nasączenia:
  • sok z ½ cytryny
  • ½ szklanki wody
Lukier:
  • 1 – 1 ½ szklanki cukru pudru
  • sok z ½ cytryny
  • 1 – 2 łyżki gorącej wody

Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną, lśniącą pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy cukier, a następnie po 1 żółtku. Na koniec dodajemy przesianą mąkę tortową i ziemniaczaną oraz mak. Całość delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki, aby nie stracić puszystości. Ciasto wylewamy do blaszki o wymiarach mniej więcej 21 x 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C bez termoobiegu). Studzimy.

Pianka agrestowa: Agrest płuczemy i rozdrabniamy przy pomocy blendera. Przecieramy przez gęste, metalowe sito i otrzymany mus mieszamy z żelatyną rozpuszczoną w 1/3 szklanki wrzącej wody. Odstawiamy w chłodne miejsce. Kiedy mus zacznie delikatnie tężeć łączymy go z ubitą na sztywno śmietana kremówką. Dosładzamy cukrem pudrem do smaku .

Wykonanie: Biszkopt wyjmujemy z blaszki i kroimy na dwa cienkie blaty. Pierwszy z nich ponownie układamy na dnie blaszki i nasączamy połową wody z sokiem cytrynowym. Wykładamy piankę agrestową, wyrównujemy i układamy drugi blat biszkoptu. Nasączamy go i smarujemy gęstym lukrem przygotowanym z cukru pudru, soku z cytryny i odrobiny wody. Ciasto wstawiamy do lodówki, do całkowitego stężenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz