Wszystkim, którzy jak ja uwielbiają kogel-mogel, proponuję
zapiec go z truskawkami. Podany na ciepło, z wierzchu ścięty i kruchy, a w
środku nadal płynny. Rewelacyjnie pyszny i ekspresowy deser. Polecam!
Składniki na 4 małe
kokilki:
- 3 żółtka
- 3 łyżki cukru
- ½ łyżeczki cukru waniliowego
- ok. 1 szklanki pokrojonych na ćwiartki truskawek
W kokilkach rozkładamy truskawki. Żółtka z cukrem i cukrem
waniliowym ucieramy na jasną, puszystą masę. Zalewamy truskawki i zapiekamy w
piekarniku rozgrzanym do 2000C przez ok. 8 – 10 min., do momentu aż
wierzch się zetnie i lekko zarumieni, a środek nadal pozostanie płynny.
Deser po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do lekkiego przestudzenia
i podajmy kiedy nadal będzie ciepły, ale już nie gorący.
Świetne - pierwszy raz się spotkałam z takim deserem - rewelacja ;)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na deser!
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie i przez temperaturę o ile bardziej bezpieczny :3
OdpowiedzUsuńwpadnij - Try to design ;)