czwartek, 5 czerwca 2014

SZASZŁYKI DROBIOWO-SEROWE Z PATELNI




Te szaszłyki to bardzo fajna propozycja na letni obiad bez użycia grilla. Są rewelacyjne! Aby mięso z kurczaka było bardziej soczyste, przez kilka godzin marynowałam je w maślance. A między kawałkami pysznego mięska - lekko ciągnący się ser. Nas zawojowały całkowicie. Polecam!

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 szklanka maślanki
  • sól, pieprz
  • ewent. przyprawa do kurczaka
  • 300 g żółtego sera (użyłam Gouda)
  • 1 jajko
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

Filety z kurczaka kroimy w kostkę, zalewamy maślanką i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny lub na całą noc. Po tym czasie odcedzamy na sicie, przepłukujemy zimną wodą i osuszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem lub ulubioną przyprawą do kurczaka.
Ser kroimy w kostkę podobnej wielkości jak mięso.
Na patyki do szaszłyków nabijamy na przemian po kawałku sera i mięsa. Wcześniej warto sprawdzić jakiej długości szaszłyki zmieszczą się nam na patelni i odpowiednio skrócić patyki.
Gotowe szaszłyki panierujemy kolejno w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju, tak aby szaszłyki były w nim zanurzone mniej więcej do połowy. Smażymy na rumiano z wszystkich stron.

Inspiracja: Szaszłyki z serem

2 komentarze: