sobota, 14 czerwca 2014

PIKNIKOWE HOT-DOGI




Piknikowe hot-dogi przygotowałam na rodzinną wycieczkę do zoo. W plenerze sprawdziły się znakomicie: łatwo je zapakować do plecaka, podczas jedzenia nie brudzą rąk, no i zaspokoją nawet największy głód. Tak nam smakowały, że po powrocie upiekłam drugą porcję. Tym razem na drugie śniadanie do szkoły i pracy. Takie sycące i smaczne bułki z parówką zawsze warto mieć pod ręką!

Składniki na 8 hot-dogów:

Ciasto na bułki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 100 ml mleka
  • 200 ml wody
  • 50 g oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 15 g świeżych drożdży
Dodatkowo:
  • 4 parówki o długości ok. 18-20 cm
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki (można pominąć)
  • 30 g żółtego sera
  • dowolne przyprawy: oregano, bazylia lub gotowa przyprawa do pizzy
  • 1 żółtko + 1 łyżka mleka do posmarowania

Cebule pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Dodać koncentrat pomidorowy Pudliszki, dobrze wymieszać i przestudzić. Do zimnej cebuli dodać natkę pietruszki. Wymieszać.
Z parówek zdąć osłonki i każdą przekroić na pół, otrzymując odcinki o długości mniej więcej 9-10 cm.
Ciasto: Z drożdży, cukru i lekko ciepłego mleka przygotować rozczyn. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 min. Po tym czasie rozczyn wraz z pozostałymi składnikami dodać do mąki i wyrobić gładkie ciasto.
Z ciasta uformować kulę, włożyć od miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wyjąć je na stolnicę oprószoną mąką, podzielić na 8 równych części, z każdej uformować podłużny walec, a następnie rozpłaszczyć go na prostokąt o wymiarach mniej więcej 8 x 14 cm. Na każdym prostokącie rozsmarowujemy łyżkę cebuli z koncentratem i pietruszką, a na środek kładziemy parówkę. Ciasto sklejamy, formując podłużny wałek i układamy na blaszce wyłożonej matą do pieczenia miejscem klejenia do dołu. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Bułki smarujemy żółtkiem roztrzepanym z łyżką mleka, posypujemy startym na tarce serem i oprószamy ulubioną przyprawą.
Pieczemy w piekarnik z termoobiegiem rozgrzanym do temperatury 1800C przez 20 minut, do czasu aż bułki ładnie się zarumienią. Studzimy na kratce.

2 komentarze:

  1. Wyglądają super! Będę musiała spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam i są pyszne! Uwielbiam pani przepisy, bo zawsze sie udają ;)

    OdpowiedzUsuń