Zapraszam na pyszne czekoladowe ciasto rabarbarowe. Szybkie
i proste do wykonania, mocno wilgotne i długo zachowujące świeżość. Słodycz
czekolady świetnie się komponuje z kwaśnym rabarbarem. Spróbujcie sami!
- 100 g miękkiego masła
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki + 1 łyżka
- ½ szklanki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ szklanki maślanki
- 2 szklanki pokrojonego w kostkę rabarbaru
- 1 gorzka czekolada
- ¼ szklanki śmietanki 30%
Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy i odstawiamy.
Masło z cukrem ucieramy przez 2-3 minuty. Dodajemy kolejno
po 1 jajku, za każdym razem dobrze miksując. Wsypujemy przesianą mąkę z kakao i
proszkiem do pieczenia, wlewamy maślankę i miksujemy do połączenia się
składników. Na koniec wsypujemy drobno pokrojony rabarbar wymieszany z 1 łyżką
mąki. Mieszamy tylko tyle, aby równomiernie rozłożył się w cieście.
Masę przekładamy do formy keksówki o wymiarach ok. 10 x 30
cm wyłożoną papierem do pieczenia lub dobrze natłuszczoną i oprószoną mąką.
Ciasto pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do
1700C (lub do 1900C bez termoobiegu) przez ok. 60 min. –
do suchego patyczka. Studzimy w formie.
Polewa:
Czekoladę ze śmietanką podgrzewamy w kąpieli wodnej do momentu aż się rozpuści.
Ciasto wyjmujemy z formy i smarujemy gorącą polewą.
Przepyszne siasto ..polecam tym którzy uwielbiaja czekoladowe szaleństwo :)
OdpowiedzUsuń