wtorek, 27 maja 2014

CIASTO CZEKOLADOWE Z RABARBAREM




Zapraszam na pyszne czekoladowe ciasto rabarbarowe. Szybkie i proste do wykonania, mocno wilgotne i długo zachowujące świeżość. Słodycz czekolady świetnie się komponuje z kwaśnym rabarbarem. Spróbujcie sami!

  • 100 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki + 1 łyżka
  • ½ szklanki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ szklanki maślanki
  • 2 szklanki pokrojonego w kostkę rabarbaru
Polewa:
  • 1 gorzka czekolada
  • ¼ szklanki śmietanki 30%

Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy i odstawiamy.
Masło z cukrem ucieramy przez 2-3 minuty. Dodajemy kolejno po 1 jajku, za każdym razem dobrze miksując. Wsypujemy przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, wlewamy maślankę i miksujemy do połączenia się składników. Na koniec wsypujemy drobno pokrojony rabarbar wymieszany z 1 łyżką mąki. Mieszamy tylko tyle, aby równomiernie rozłożył się w cieście.
Masę przekładamy do formy keksówki o wymiarach ok. 10 x 30 cm wyłożoną papierem do pieczenia lub dobrze natłuszczoną i oprószoną mąką.
Ciasto pieczemy w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1700C (lub do 1900C bez termoobiegu) przez ok. 60 min. – do suchego patyczka. Studzimy w formie.

Polewa: Czekoladę ze śmietanką podgrzewamy w kąpieli wodnej do momentu aż się rozpuści. Ciasto wyjmujemy z formy i smarujemy gorącą polewą.
RabarbaloveRabarbalove

1 komentarz:

  1. Przepyszne siasto ..polecam tym którzy uwielbiaja czekoladowe szaleństwo :)

    OdpowiedzUsuń