Na wiosenne śniadanie polecam pyszne bułeczki z serkiem
wiejskim i szczypiorkiem. Z pięknie przyrumienioną skórką i jędrnym wnętrzem.
Świetne z wędliną czy serem, ale najlepsze chyba po prostu z młodymi,
wiosennymi warzywami. Świeże i pachnące rozchodzą się w mgnieniu oka. Polecam!
- 4 szklanki mąki pszennej
- 200 g serka wiejskiego
- 30 g roztopionego masła
- ¾ szklanki letniego mleka
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka soli
- 1/3 szklanki drobno posiekanego szczypiorku
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
Drożdże rozcieramy z cukrem i odrobiną letniego mleka.
Odstawiamy do wyrośnięcia. W misce łączymy mąkę, drożdże i pozostałe składniki
z wyjątkiem szczypiorku. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Dodajemy
szczypiorek i wyrabiamy jeszcze tylko tyle, aby równomiernie rozłożył się w
cieście. Ciasto formujemy w kulę, przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką
i odstawiamy w ciepłe miejsce na min. 1 godz. do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 12 równych części, z
których formujemy zgrabne bułeczki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do
pieczenia, przykrywamy i ponownie odstawimy na ok. 30 min do wyrośnięcia.
Piekarnik z termoobiegiem rozgrzewamy do 1800C.
Bułki smarujemy jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka. Pieczemy ok. 20 min, do
momentu aż bułki ładnie się zarumienią. Studzimy na kratce.
W maszynie do
pieczenia chleba:
Składniki z wyjątkiem szczypiorku dodajemy zgodnie z
instrukcją, czyli najpierw płynne, potem sypkie, a na koniec drożdże.
Nastawiamy program do wyrabiania ciasta, po sygnale dźwiękowym dosypujemy
szczypiorek. Po wyrośnięciu ciasto wyjmujemy z maszyny, dzielimy na bułeczki i
dalej postępujemy tak jak powyżej.
Kiedyś je robiłam - bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńmmm...uwielbiam! czasem proste śniadania smakują najlepiej.
OdpowiedzUsuń